Připravujete víkendový oběd, kde se u stolu sejde několik typů strávníků? Neřiďte se žádnými svazujícími pravidly. Radost z jídla je to, co máme všichni společné, ať už vyznáváme paleo, raw, nebo veganskou stravu. Máme pro vás inspiraci, jak uvařit menu, ve kterém si na maso nikdo ani nevzpomene.
Lahodná krémová polévka
Polévka je grunt každého rodinného oběda. Báječně zastoupí předkrm a hravě najdete takovou, na které si pochutnají vegetariáni i masožravci. Vsaďte na hedvábně hladké krémy s bohatou posypkou. Taková hrášková polévka je ideálním adeptem. Můžete ji připravit den předem a zároveň je snadné ji servírovat ve velkém stylu. Ozdobte ji v troubě praženou cizrnou, řeřichovými klíčky a ředkvičkami. Tenhle mix vytvoří na talíři krásný barevný kontrast. Chcete-li ukázat svůj kuchařský um, přidejte do ní ztracené vejce.
Tip: Využijte náš osvědčený trik na přípravu ztraceného vejce z našeho článku o vaření vajec.
Bezmasý oběd pro všechny? Inspirujte se v Itálii
Na hlavní chod oběda je nejlepší vybrat taková jídla, která miluje zkrátka každý. A těstoviny jsou jedním z nich. Uvařit je můžete na stovky bezmasých způsobů, základem dokonalé Itálie na talíři jsou totiž čerstvé těstoviny. Domácí tagliatelle dodají pokrmu na svátečnosti a vy za ně sklidíte nejednu pochvalu.
Příprava těstovin vlastníma rukama není nic složitého Na vál si prosejte 500 g hladké mouky typu 00, udělejte v ní důlek a vyklepněte do něj 5 vajec. Začněte těsto zpracovávat, zakápněte lžící olivového oleje a zhruba 10 minut se věnujte hnětění. Poté nechte těsto alespoň 30 minut odpočívat zabalené v utěrce. Nakonec těsto protlačte strojkem na nudle nebo vyválejte a nožem nakrájejte na 0,5 cm široké nudle. V osolené vodě je pak stačí vařit 4 minuty. Čerstvé tagliatelle perfektně ladí s jednou z omáček, které svou domovinu proslavily. Ať už vsadíte na arrabiata, puttanesca, nebo alla norma, u stolu po mase nikdo ani nevzdechne.
Dezert: Sladká tečka na závěr
Skvělým jednoduchým dezertem, který není po obědě příliš těžký na žaludek, je zmrzlina. Stejně jako polévku si ji připravíte den předem. Náš tip na banánovou zmrzlinu je asi ten nejjednodušší recept na světě. Stačí zmrazit banány, rozmixovat je a máte hotovo. S chutí si ale můžete v tomto případě vyhrát na tisíc způsobů. Do směsi přimíchejte kapku bourbonu, datlového sirupu, kakao nebo třeba ořechy. V přípravě domácí zmrzliny se zkrátka fantazii meze nekladou.
Sešli se vám u stolu vegetariáni, masožravci i vegani? Nechte každého z hostů objednat si takový oběd, na který má zrovna chuť.