Objednávejte jídlo s sebou
Situace už se trochu ustálila, nabídka jídel s sebou je vyladěná a systémy rozvozu dokonale promyšlené. Zároveň je to v tuto chvíli ta nejlepší cesta, jak podpořit českou gastro scénu. Zkuste si alespoň jednou týdně objednat jídlo s sebou. Můžete si tak doma udělat hezký večer jako v restauraci a vychutnat si rovnou celé menu nebo si zpříjemnit nedělní ráno bohatým brunchem. Sdílejte své oblíbené restaurace s okolím, napište jim dobré recenze na sociálních sítích a za dobré jídlo je vychvalujte do nebes.
Zaplaťte teď, snězte později
Celá řada restaurací nabízí vouchery ke konzumaci. Kupte je sobě, abyste se měli na co těšit, jako dárek svým blízkým nebo jen jako výraz podpory vaší oblíbené restauraci. Podnikům to výrazně pomůže překonat aktuální výpadek příjmů a jakmile znovu otevřou, královsky vás pohostí.
Nenechte české pivo ležet ladem
Víte, že v Česku máme přes 300 malých pivovarů, ve kterých v tuto chvíli leží přes 9 milionů piv? Z toho důvodu vznikla iniciativa „Zachraň pivo”. Na této platformě najdete většinu českých mikropivovarů včetně jejich nabídky i možností vyzvednutí. Jednoduše si najděte nejbližší podniky v okolí, pivo si vyzvedněte a vychutnejte až do dna. Na Dáme jídlo si pak můžete objednat dokonale natočený Prazdroj z Lokálu, který vám bude doručen až ke dveřím. Pivo v PET lahvi vám takhle v lednici vydrží i dva dny, tak si klidně udělejte zásobu na víkendové grilování.
Nakupujte od lokálních farmářů
Obrovské ztráty potkaly i farmáře a malé podniky, se kterými jste byli zvyklí potkávat se na farmářských trzích. Pro jejich podporu vznikla například na Facebooku skupina Z ruky do huby, kde už je několik tisíc členů. Jednotliví pěstitelé, chovatelé i výrobci sem vkládají svou nabídku včetně popisu možností výdeje nebo dopravy. A funguje to i naopak. Chybí vám čerstvě pražená káva nebo poctivé mléčné výrobky? Zveřejněte svou poptávku v této skupině a zaručeně se vám někdo ozve.