Hasselback, šťouchané nebo pečené? Vaření brambor je základ všeho

Brambory jsou skvělou přílohou a zároveň umí na talíři zazářit i v roli hlavního chodu. Jejich příprava je sice jednoduchá, pro ideální výsledek je ale dobré znát pár pravidel. Naučte se dělat ty nejlepší brambory a bramborová jídla.

21. 04. 2020

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Varné tipy brambor: A, B, nebo C?

Dobře uvařené brambory začínají už u nákupu. Může se to zdát jako zbytečnost, ale správný varný typ brambor může výsledek výrazně ovlivnit a v některých případech i zcela zkazit. V obchodech běžně najdete brambory označené jako varný typ A, B nebo C.

  • Brambory typu A jsou pevné a bývají menší a kulatější. Jsou ideální do salátů, protože se nerozpadají a nerozvaří. Pokud tedy chcete připravit vánoční bramborový salát, který bude nejen dobře chutnat, ale i vypadat, sáhněte po tomto typu brambor.
  • Brambory typu B jsou strukturou někde mezi typy A a C. Jejich struktura je lehce moučnatá a jemná, tímto typem tedy nic nezkazíte ani v salátech, ideální jsou ale do polévek, gulášů a jako klasická příloha.
  • Varný typ C se díky nejvyššímu podílu škrobu rozvaří a rozpadá. Hodí se proto jídel, kde budete brambory šťouchat nebo mixovat. Například do bramborové kaše, bramborových placek, těsta a podobně.

Nejlepší pečené brambory

Na klasické pečené brambory si připravte varný typ A nebo B, kvalitní olej a trochu více času, než jste  zvyklí. Brambory pokrájejte na větší kusy a vložte do osolené vody, přiveďte k varu. Vařte zhruba 10 minut. Ke konci varu rozehřejte troubu na 230 stupňů a plech nevykládejte pečícím papírem. Uvařené brambory vložte do mísy, zalijte kvalitním olivovým olejem a posypte rozmarýnem a tymiánem. Promíchejte protřesením tak, aby se každý kus obalil olejem i bylinkami a vysypte na plech. Aby byly brambory opravdu křupavé, nesmí se vzájemně dotýkat. Dejte si proto tu práci a na plech je pečlivě vyskládejte. Pak už stačí jen vložit do trouby a péct zhruba půl hodiny do zlatova s jedním otočením uprostřed pečení. 

Šťouchané brambory

U šťouchaných brambor je jejich složení zásadní. Neměly by být ani příliš moučné, ale ani obsahovat málo škrobu, protože pak nenasáknou žádnou tekutinu. Brambory vkládejte do chladné vody a přiveďte je k varu společně s ní. Pokud byste je přidávali až do vroucí vody, uvaří se nerovnoměrně. Máslo a smetanu, kterou chcete do šťouchaných brambor přidat, vyndejte z lednice dopředu. Čím studenější budou, tím hůř je brambory totiž nasáknou. A především se vyvarujte použití mixéru – nejlepší šťouchané brambory vytvoříte s klasickým šťouchadlem na brambory.

Hasselback

Pokud vás klasické vaření brambor omrzí, jsou tady brambory hasselback. Tento typ pečení pozvedne nejeden pokrm na originální úroveň, ale bez problémů s ním vykouzlíte i rychlou večeři. Brambory prokrájejte na zhruba 1 mm plátky zhruba do tří čtvrtin (tak, abyste nerozkrojili celou bramboru) a vložte do pekáče. Smíchejte olej s prolisovaným česnekem a bylinkami podle chuti a mašlovačkou všechny brambory důkladně potřete, aby se marináda dostala do každého zářezu. Vložte do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečte zhruba 40 minut, dokud se plátky neoddělí a svrchu nezezlátnou.

Milujete brambory na všechny způsoby? Pak oceníte také naše tipy na zeleninové bramboráky, nebo si je objednejte z Dáme jídlo a nechte si je přivézt až pod nos.

Související články

Všechny články

5 jednoduchých a zdravých večeří

Jíte každý večer to samé? I když je internet plný receptů a tipů, inspirace na rychlé a jednoduché večeře není nikdy dost. Sestavili jsme pro vás jídelníček večeří na každý všední den, který oceníte zejména pro svou jednoduchost a chutnost zároveň. Teď už vás otázka „co na večeři“ nepřekvapí.

Podzimní detox? Změňte přístup k jídlu

Každoročně nás zaplavují reklamy i články o blahodárných a revolučních detoxech, které nám slibují životní změnu, hubnutí i více energie. Obzvlášť jaro a podzim jsou obdobími, kdy lidé hledají cesty, jak zlepšit nejen svou postavu, ale i imunitu, a ubránit se tak zimním chřipkám a nachlazením. Jak to s detoxy ve skutečnosti je?

3 sladké nápady, jak zpracovat všechny druhy dýní

Každé roční období má své kouzlo, typickou barvu i sezónní zeleninu. Jaro je ve znamení chřestu, k létu zase patří rajčata a cukety. A podzim? Ten je ryze dýňový. Inspirujte se naším výběrem nápadů, jak zpracovat dýně na sladko. 

12 snídaňových rituálů

Věděli jste, že všichni máme v životě různé návyky, které děláme každý den stejně, a kterých bychom se ani za nic nevzdali? Někdy si to ani neuvědomujeme, ale tyto návyky, neboli rituály…

Další článek