Jak připravit chřest
Chřestových receptů jsou desítky, ten nejoblíbenější způsob, jak připravit chřest, je však obyčejné blanšírování. Pokud tak na žádné velké vaření nemáte zrovna čas, naučte se vařit chřest podle základního receptu. Pak už ho jen stačí přelít máslem a posypat parmazánem, přidat do salátu nebo podávat jako přílohu.
Zelený a fialový chřest nemusíte před tepelnou úpravou loupat, stačí ho jen umýt a odlomit tvrdé konce. Pokud je zelenina čerstvá, praskne přímo v místě, kde končí zdřevnatělá část. Zelený chřest je ideální vařit ve vodě na stojato. Oddenky svažte provázkem a postavte do hrnce s vodou tak, aby byly ponořené těsně pod hlavičky. Ty se uvaří v páře a zachovají si tak plnou chuť. Zelený chřest stačí povařit jen 3–4 minuty, lehce změkne a zůstane křupavý. Hned potom ho zchlaďte v misce s vodou a pár kostkami ledu, zachová si tak svou sytě zelenou barvu.
S bílým chřestem vás v kuchyni čeká trošku více práce. Ze všeho nejdřív ho pečlivě oloupejte. Slupka je totiž tvrdá, vláknitá a kazí chuť jídla. Škrábejte zhruba dva centimetry od hlavičky a vždy směrem dolů. Spodní konce, na rozdíl od chřestu zeleného, ukrojte nožem. Stačí zhruba 3–4 centimetry od konce, záleží na tloušťce oddenků. Bílý chřest se vaří o něco déle, zhruba 7–9 minut, a zcela ponořený ve vodě.