Název kontinentální snídaně vznikl rozlišením tzv. ostrovní snídaně, která se podává především ve Velké Británii a obsahuje jako základ typická míchaná vajíčka se slaninou, fazole a pečivo, od zbytku kontinentu, kde jsou obvykle jiné tradiční snídaně. Společným základem kontinentální snídaně je pak bílé pečivo, máslo a ovocný džem a teplý nápoj. Ačkoli to nezní jako ničím speciální jídlo, pokud se postaráte o to, aby byly suroviny domácí, a snídani rozšíříte, máte s tímto brunchem zaručený úspěch.
Pozvali jste přátele na víkendový brunch, ale najednou nevíte, jak vyjít vstříc rozmanitým chutím? Z nepříliš oblíbené hotelové kontinentální snídaně můžete vytvořit skvělý a bohatý brunch, na kterém si pochutnají všichni.
Základ brunche: domácí a kvalitní suroviny
Na základ kontinentální snídaně budete potřebovat dobré bílé pečivo. To bývá v současné době kritizováno jako příčina všech nemocí a problémů, pravdou ale je, že pokud je kvalitní a nejíte ho každý den, není na něm vůbec nic špatného. Navíc, co jiného chutná s máslem a džemem či medem lépe?
Vyzkoušejte třeba upéct domácí toustový chléb který je jednoduchý, má mnohem lepší konzistenci než ten kupovaný a neodolatelně voní po másle. K němu na stůl přidejte alespoň dva druhy domácí zavařeniny, máslo a konvici s čajem a kávou a základ kontinentálního brunche máte za pár minut hotový.
Pro vegetariány i masožravce
Nyní přichází na řadu přeměna snídaně v opravdový brunch. Možností je spoustu, řiďte se proto tím, co máte rádi vy, co víte, že ocení hosté a nebojte se vyzkoušet něco nového. Kromě teplých nápojů by na stole neměl chybět čerstvý džus či lehčí smoothie, ke kávě byste měli doplnit mléko, a to i to rostlinné. Pokud vám jde o pěnu, nejlepší je sojové mléko nebo rostlinná mléka označená nápisem “barista”.
Mnoho lidí preferuje slaný začátek dne, proto nezapomeňte na pomazánku nebo libovou šunku. Na krájecí prkénko připravte kvalitní plátkový sýr nebo slanou variantu pojměte formou arabského mezze, tedy talíře, který obsahuje od všeho trochu: hummus, olivy, nakládanou zeleninu i falafel.
A nemusí se jednat pouze o studenou kuchyni. Vyzkoušejte z toustového chleba udělat francouzské tousty, jedná se o vynikající obměnu, kterou si hosté mohou dochutit podle svého – javorovým sirupem, lesním ovocem, medem nebo oříškovým máslem. Jistotou je také bílý jogurt a domácí čokoládová granola, kterou budete mít hotovou za 20 minut s přípravou i pečením.
Recept na domácí čokoládovou granolu
- 300 g ovesných nebo ječných vloček
- 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
- 1 hrst nasekaných lískových ořechů
- 1 hrst dýňových semínek
- 2 hrsti brusinek
- 3 hrsti kokosových chipsů
- 70 g hořké čokolády
- 100 ml medu
- 1 lžíce lískooříškového másla
- 2 lžíce kokosového oleje
Postup:
Ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu, přidejte kokosový olej, med a oříškové máslo. Promíchejte, aby se vše spojilo v hustší polevu. Mezitím smíchejte všechny suché ingredience kromě kokosu a brusinek v míse a zalijte polevou. Důkladně promíchejte, aby se všechny vločky, semínka i ořechy obalily a rozložte na plech. Vložte do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů a pečte zhruba 15 minut. Pak posypte kokosovými chipsy a nechte 2 minuty zezlátnout. Po vytažení trouby nechte zcela zchladnout – teprve pak získá granola svou typickou křupavost – a vmíchejte brusinky.
Vše, co potřebujete k přípravě skvělé snídaně najdete na Dáme market. Stačí si jednoduše objednat a do 20 minut máte nákup za dveřmi. Užijte si ráno s přáteli, podle svých chutí!