4 moderní veganské dezerty, které vás dostanou

Od snadných dezertů, když vás honí mlsná, po sofistikované zákusky, kterými ohromíte. Máme pro vás veganské dezerty, u kterých nikdo neuhádne, že jsou připravené ze surovin čistě rostlinného původu. Ať už jste vegani nebo jen chcete být na jaře fit, tyhle zdravé sladké zákusky si zamilujete.

23. 09. 2024

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Kdo říká, že ty nejlepší dorty a koláče se neobejdou bez vajec, másla a mléka – nemá pravdu. Veganské dezerty jsou toho důkazem.
Základem je správný postup, láska k jídlu a umění najít alternativní ingredience rostlinného původu. Často ve finále získáte zdravější a chuťově zajímavější sladké dobroty, než jsou jejich originální verze.

1. Neodolatelné veganské donuty

Americká klasika, kterou si ve zdravější veganské variantě můžete dopřát bez výčitek.



Recept na veganské donuty:

  • 500 g margarínu
  • 120 ml rostlinného mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 1 a ½ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
  • 50 g nerafinovaného cukru
  • 1 l slunečnicového oleje na smažení

Na polevu:

  • 1 balení jemného „silken“ tofu
  • 5 lžic kokosového oleje
  • 2 lžíce datlového sirupu
  • vanilkový extrakt
  • ovoce a máta na ozdobení

Postup:

  • Ze všeho nejdříve si připravte krém. Tofu vyšlehejte s kokosovým olejem, datlovým sirupem a vanilkovým extraktem. Dejte ho ztuhnout do lednice.
  • Do hrnce nalijte mléko a rozpusťte v něm margarín. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, cukrem a solí. 
  • Do směsi pomalu vmíchejte mléko s margarínem. Těsto pečlivě vypracujte na pomoučněné pracovní ploše a vyválejte ho do tvaru válce. Ten rozdělte na zhruba 12 stejně velkých dílků. Každý kousek pak zpracujte do tvaru kuličky a druhým koncem vařečky uprostřed udělejte díru tak, aby vznikl klasický donutový tvar.
  • Ve velkém hrnci rozpalte olej. Opatrně do něj vkládejte donuty a smažte zhruba 3 minuty. Poté je odložte na papírovou utěrku, která vsákne přebytek tuku. 
  • Krém si přendejte do cukrářského sáčku a ozdobte jím donuty. Servírujte posypané ovocem a snítky máty.

2. Nadýchaná čokoládová pěna

Tento čokoládový zákusek máte připravený raz dva. Báječně chutná nejen v kombinaci s ovocem, ale i s lívanci.



Recept na čokoládovou pěnu:

  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžíc holandského
  • špetku soli

Postup: 

  • Kokosové mléko vyšlehejte elektrickým šlehačem. Přidejte vanilkový extrakt, med, kakao a sůl. Šlehejte do té doby, než se ve směsi vytvoří bublinky.
  • Pak už jen stačí rozdělit do misek a dát ztuhnout do lednice.

Mám chuť na něco sladkého

Objednám si

3. Pudinkové tartaletky

Tyhle tartaletky vypadají dokonale. Chutnají však ještě lépe a zvládnete je levou zadní. Naplnit je můžete v podstatě čímkoli, na co máte zrovna chuť.



Recept na pudinkové tartaletky (8 kusů):

  • ½ hrnku hladké mouky
  • 4 lžíce vegan margarínu
  • 4 lžíce studené vody
  • 1 lžíce cukru
  • špetka soli

Na pomašlování:

  • 1 lžíce cukru
  • 3 lžíce rodinného mléka

Na krém:

  • 500 ml mandlového mléka
  • 60 g pudinkového prášku
  • 40 g cukru krupice
  • vanilkový lusk
  • 2 lžíce margarínu
  • ovoce na ozdobení

Postup:

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů. Suroviny na těsto smíchejte a vypracujte v hladké nelepivé těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte hodinu odpočívat v lednici. Poté ho rozdělte na 8 stejně velkých dílků a vyválejte na asi 0,5 mm silné placky. Ty vložte do vymazaných a moukou vysypaných forem na tartaletky. Dno propíchejte vidličkou a okraje pomašlujte. Pečte 15 minut v předehřáté troubě.
  • V menším hrnci smíchejte mléko s pudinkovým práškem a cukrem. Za stálého míchání přiveďte k varu. Jakmile začne směs houstnout, přisypte vanilková semínka. Nechte chvilku povařit, zašlehejte vegan margarín a odstavte.
  • Předpečené tartaletky naplňte krémem a dejte je ještě na 10 minut dopéct do trouby. Servírujte zdobené sezónním ovocem.

4. Mřížkový koláč

Česká klasika našich babiček, bez které si nedokážeme představit léto. Mřížkový koláč však chutná báječně i ve veganské verzi.


Recept na mřížkový koláč:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička soli
  • ½ hrnku vody
  • ⅓ hrnku rostlinného oleje

Na náplň:

  • 3 jablka
  • 2 hrsti jahod nebo lesního ovoce
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Na pomašlování:

  • 1 lžíce cukru
  • 3 lžíce rostlinného mléka

Jak na to:

  • Smíchejte mouku se solí a cukrem a postupně do ní přilévejte vodu s olejem. Těsto vypracujte rukama, dokud nebude hladké a pružné. Zabalte ho do fólie a nechte hodinu odpočívat v lednici. 
  • Dejte si stranou ¼ těsta a zbytek vyválejte na 5 mm silný plát. Následně jím vyložte vymazanou koláčovou formu a přebytky odřízněte. Těsto na dně nezapomeňte propíchat vidličkou.
  • Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Jablka nakrájejte na kostičky a spolu s dalším ovocem a cukrem je svařte v rendlíku. Nechte přijít k varu a míchejte. Jakmile náplň zhoustne, odstavte ji a nechte trochu vychladnout. Ovocnou směs nalijte do formy. Ze zbylého těsta pak vyválejte placku, rádýlkem rozkrájejte na proužky a vytvořte na koláči klasickou mřížku. 
  • Pomašlujte a dejte péct do vyhřáté trouby na 45 minut.

Honí vás mlsná, ale jste ve spěchu? Nechte si něco dobrého na zub dovézt až domů nebo do práce.



Související články

Všechny články

Rychlé obědy bez masa na každý den v týdnu

Zdravě a lehce. Tímto heslem jsme se řídili při výběru těchto bezmasých receptů. Ať už jste vegetarián, dodržujete půst, nebo jen chcete svůj jídelníček odlehčit od masa, sestavili jsme pro vás obědové menu na každý den. Všechna jídla jsou plná vlákniny, vitamínů a zvládnete je udělat během chvilky.

3 vegetariánská jídla, která musíte vyzkoušet

Ať už s vegetariánstvím teprve začínáte, nebo maso nejíte už několik měsíců či let, inspirace na vegetariánská jídla se hodí vždycky. Připomeňte si, co by v jídle pro vegetariány nemělo chybět a která jsou ta nejlepší. Uvidíte, že budou chutnat i zapřisáhlým masožravcům.

Jak vařit květák? 5 neodolatelných receptů

Květák – můžete ho vařit, dusit, péct nebo smažit a vždycky bude chutnat báječně. Připravili jsme pro vás špetku inspirace, jak si tuto košťálovou zeleninu vychutnat jako hlavní chod i zdravou svačinku. 

Superpotravina jménem quinoa. Jak ji vařit a jak ji využít?

Nedáte dopustit na přílohu jako je kuskus, rýže nebo bulgur, ale rádi byste vyzkoušeli něco nového? Zkuste do svého jídelníčku začlenit quinou, která zaslouženě nese nálepku superpotravina. Zde je pár tipů, jak ji připravit.

Další článek