Co je quinoa?
Quinoa neboli merlík čilský je v Jižní Americe tradiční plodinou, kterou pěstovali již staří Inkové, kteří ji nazývali matkou obilnin. Může být bílá, červená i černá. Ukrývá v sobě vysoký obsah bílkovin, aminokyseliny, železo a spoustu dalších hodnotných látek. Navíc neobsahuje lepek, díky čemuž je ideální i pro celiaky. Její chuť a zdraví prospěšné složení ale ocení opravdu každý. Quinoa je sytá, díky vláknině však snadno stravitelná a nenadýmá.
● Quinoa: Základní postup přípravy
Jeden hrnek neuvařené quinoy vám vystačí zhruba na čtyři porce. Před vařením quinou na 10 minut namočte do studené vody. Odbourá to hořkost obsaženou v obalu zrníček. Do hrnce dejte dva hrnky vody, přisypte quinou, osolte a přiveďte k varu. Pod pokličkou ji pak vařte 15 minut. Poté hrnec odstavte a nechte ještě pár minut odpočinout.
Všestranná quinoa chutná naslano i nasladko
Quinoa skvěle chutná jako příloha, v salátech i jako zavářka do polévek. Přemýšlíte, jak ji využít v každodenní kuchyni? Ve většině jídel skvěle nahradí rýži, bulgur i kuskus. Inspirujte se naším výběrem receptů a zpestřete si touto superpotravinou jídelníček.
Kaše z quinoy s rostlinným mlékem a ovocem
Díky své oříškové chuti se quinoa skvěle hodí na přípravu snídaňových kaší.