Originální občerstvení na oslavu: Tapas, nachos, brownies a hummus

Přemýšlíte, jaké občerstvení připravit na oslavu namísto chlebíčků? Inspirujte se za hranicemi a připravte nezapomenutelné slavnostní pohoštění, které bude chutnat všem. Přinášíme vám tipy na ty nejoblíbenější dobroty a poradíme, jak je připravit.

20. 11. 2023

Anežka
Šebková

Anežka nedá dopustit na rostlinnou stravu a zelené čaje. Kromě psaní textů všeho druhu ve volných chvílích sahá po vařečce, foťáku, dobrém pivu, turistických botách a jógové podložce.

O autorovi

Tapas

Místo klasických jednohubek (které samozřejmě všichni milujeme) zkuste tapas. Tyhle španělské chuťovky se připravují na nespočet variací. Pochutnají si na nich jak milovníci masa, tak i vegetariáni. Jestli čekáte různorodou společnost, s tapas zabodujete na plné čáře. Vyzkoušejte například tohle:

Naložené olivy – suroviny:

  • 250 g zelených oliv
  • sýr Manchego
  • 2 stroužky česneku
  • 20 ml červeného vinného octa
  • citronová šťáva
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 snítka tymiánu
  • lžička oregana

Postup:

  • V misce smíchejte olivový olej, vinný ocet a citronovou šťávu.
  • Přidejte pokrájený česnek, tymián a oregano.
  • Směs promíchejte s olivami a nechte uležet v lednici do druhého dne.
  • Poté podávejte.

Talíř plný chutí – suroviny:

  • klobása typu chorizo
  • šunka typu jamón
  • olivy Kalamata
  • pražené mandle
  • ančovičky
  • grilované papriky
  • čerstvé fíky
  • hroznové víno

Postup:

  • Všechny ingredience servírujte na jednom velkém talíři nebo každou zvlášť v menších miskách.
  • Doplňte křupavými bagetkami a samozřejmě dobrým vínem. 🙂

Hmmm, to zkusím

Nakoupím si na to

Nachos

Nachos

Za zrodem receptu na nachos stála prachobyčejná improvizace v pusté kuchyni. Ve 40. letech, jen pár kilometrů od hranic s USA, se mexický kuchař Ignacio „Nacho“ Anaya zrovna chystal zavřít restauraci, když vtom vešlo několik hladových manželek amerických vojáků. Zásoby měly přijet až druhý den a v kuchyni nic pořádného nebylo. „Nacho“ proto rozkrájel pár tortill na trojúhelníčky, opekl je, posypal čedarem, jalapeňos a ikonický snack byl na světě.

Recept na nachos:

  • nachos
  • nakládané jalapeňos
  • 100 g čedaru
  • hrst koriandru
  • zakysaná smetana

Postup:

  • Rozehřejte troubu na 200 stupňů.
  • Nachos vložte do hlubšího pekáče a posypte je na kolečka nakrájenými jalapeňos a nastrouhaným čedarem.
  • Vše promíchejte a pečte v předehřáté troubě, dokud se sýr nerozteče.
  • Nachos bohatě ozdobte čerstvým koriandrem a podávejte se salsou nebo zakysanou smetanou.

Brownies

Tahle americká klasika pochází z Pensylvánie. Jistá paní Brownie tehdy pekla koláč pro své hosty. Korpus jí však nevyběhl, naopak se beznadějně zdrcnul. Navzdory tomu ho kamarádkám servírovala. K jejímu překvapení zákusek pochválily, a ještě ji prosily o recept. Dnes je brownies jednou z nejslavnějších buchet a nesmí chybět na žádné oslavě.

Recept na brownies:

  • 450 g kvalitní čokolády
  • 240 g másla
  • 5 vajec
  • 250 g třtinového cukru
  • 80 g hladké mouky
  • 50 mandlí

Postup:

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Pekáč vymažte máslem.
  • Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu.
  • Přidejte máslo a míchejte, dokud se ingredience nespojí v hladký krém.
  • Nechte ho vychladnout a mezitím vyšlehejte vejce s cukrem do bílé pěny.
  • Je třeba šlehat opravdu dlouho, aby brownies bylo nadýchané.
  • Poté do vyšlehaných vajec přilijte vychladlou čokoládu a jemně ji zamíchejte.
  • Mouku smíchejte se solí a prosejte do čokoládové směsi.
  • Vše promíchejte a těsto rovnoměrně rozprostřete na plech.
  • Navrch dejte mandle a nechte 30 minut péct.

Hummus

Hummus je oblíbenou pochoutkou nejen v zemích na Blízkém východě, ale i v Řecku, Španělsku nebo USA. Na párty ho podávejte zdobený koriandrem a posypaný kořením. Skvěle chutná s chlebem pita, krekry nebo se zeleninovými hranolky z mrkve, okurky a papriky.

Recept na hummus:

  • 2 plechovky cizrny i s nálevem
  • olivový olej
  • 2 lžíce pasty tahini
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z citronu
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl a pepř

Postup:

  • Cizrnu i s nálevem umixujte dohladka.
  • Na této části si dejte obzvlášť záležet, ať je hummus hladký a dokonale krémový.
  • Poté přidejte tahini, česnek, citronovou šťávu, koření a zakápněte olivovým olejem.
  • Opět pomocí mixéru zpracujte do vláčné konzistence.
  • Hummus ozdobte bylinkami, posypte červenou paprikou, zakápněte olivovým olejem a podávejte v míse.

Chcete se před hosty blejsknout, ale nestíháte všechno nakoupit a připravit? Objednejte si cokoliv chcete na foodora. To vám zabere jen pár minut. Kombinujte sladké a slané chody. Sázkou na jistotu jsou japonské sushi boxy, vietnamské závitky nebo mexické nachos.

Související články

Všechny články

Silvestrovské pohoštění – zdravé chutné a originální

K Silvestru neodmyslitelně patří silvestrovská party stejně jako silvestrovské pohoštění. Pokud chcete letos překvapit originálnějšími a zdravějšími dobrotami, které přijdou po vánočních svátcích plných jídla vhod, nechte se inspirovat. Mám pro vás 3 jednoduché recepty.

Jak udělat nejlepší hummus? Máme pro vás 5 receptů

Cizrnovou pastu jménem hummus zná snad každý milovník jídla. My pro vás ale máme zaručené tipy, jak tento pokrm dotáhnout k dokonalosti.

5 ultra zdravých receptů z červené řepy

Červená řepa je základním kamenem podzimní i zimní kuchyně – její benefity ale můžete využít během celého roku. Báječně chutná naslano i nasladko. A zatímco ve starověku lidé jedli pouze její mladé listy, my jsme se řepu naučili zužitkovat celou – v salátech, sendvičích, koláčích i polévkách.

Jak vypěstovat avokádo z pecky aneb Oslavte Mezinárodní den guacamole

Toužili jste si vždy vypěstovat avokádo v domácích podmínkách? Zdaleka to není taková fuška, jak by se mohlo na první pohled zdát. Máme pro vás přesný návod, jak vypěstovat avokádo z pecky krok za krokem.

Další článek