Jak rychle tělu dodat železo? Zkuste se zaměřit na potraviny bohaté na železo a zařaďte je do svého jídelníčku. Jeho nedostatek může způsobovat vypadávání vlasů, zimomřivost nebo také špatnou imunitu.
Železo v potravinách
Dobře vstřebatelné je železo například z vajec, vnitřností, červeného masa nebo z ryb. Vydatnou porci železa však obsahuje i celá řada dalších potravin, o kterých jste to možná nevěděli.
Sušené ovoce
Datle, fíky, rozinky nebo třeba meruňky – to jsou potraviny bohaté na železo. Vybírejte ty nesířené a v bio kvalitě. Rádi snídáte ovesnou kaši? Přidejte si do ní hrst těchto sušených dobrot. Pokud dáváte přednost čerstvému ovoci, sáhněte po fících, borůvkách, malinách nebo švestkách.
Ořechy a semínka
Další vydatnou dávku železa najdete v oříšcích a semenech. Nejvíce ho najdete v pistáciích, kešu a lískových ořeších nebo v piniovém semínku. Ze semen jsou to pak především ta dýňová a slunečnicová. Vyrobte si doma z těchto surovin křupavou granolu nebo si je dejte během dne jako svačinu.
Zelenina
Podstatnou dávku železa získáte také ze zeleniny, a to především z té tmavě zelené, jako je špenát, mangold, kapusta a brokolice. Po náročném dni si namíchejte k večeři salát nebo připravte vařenou brokolici s máslem, které podporuje vstřebávání železa.
Čokoláda
Kvalitní hořká čokoláda kromě železa skrývá i spoustu dalších zdraví prospěšných látek. Je plná hořčíku, vlákniny, draslíku i manganu. Odpolední svačina v podobě pár kostiček čokolády vám tak prokrví mozek, sníží riziko vzniku depresí a prospěje i vaší imunitě.
Mořské řasy
Nori, wakame, kelp nebo třeba spirulina. Všechny tyto druhy řas se v poslední době řadí mezi takzvané superpotraviny. Vychutnat si je můžete v sushi, wakame salátu nebo si je přidejte v práškové podobě do ranního smoothie.
Uvařte si vegetariánský boršč plný železa
Připravte si vydatnou polévku, která vás v zimě báječně zahřeje. Je zdravá, rychlá, plná vitamínů, díky čemuž se snadno stane stálicí ve vašem jídelníčku.
Suroviny:
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 300 g červené řepy
- ¼ hlávky červeného zelí
- 3 mrkve (nejlépe červené)
- 2–3 řapíky celeru
- 1 konzerva rajčat
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- pár snítek tymiánu
- pepř
- sůl
- zakysaná smetana k servírování
Postup:
V hrnci na středním plamenu rozehřejte ghí nebo slunečnicový olej. Přidejte nadrobno nasekanou cibuli, česnek, řapíkatý celer a mrkev. Červenou řepu nakrájejte na větší kostičky, zelí nakrouhejte a vše přidejte do hrnce. Zalijte zeleninovým vývarem, přidejte konzervovaná rajčata a koření. Přiveďte k varu a nechte povařit zhruba 30 minut, dokud zelenina nezměkne. Hotovou polévku servírujte zakápnutou zakysanou smetanou.
Cítíte se unavení a máte chuť na pořádnou dávku železa bez práce? Na Dáme jídlo si můžete objednat třeba wakame salát nebo sushi. Kombinace čerstvých ryb a mořské řasy vás vrátí zpátky do formy.