Snížení množství sacharidů ve svém jídelníčku je cestou, jak zlepšit své zdraví, zhubnout a cítit se lépe. Nízkosacharidové snídaně jsou vydatné, sladké i bez cukru a nabíjí vás energií.
Během přípravy low carb snídaní vynechte pečivo a všechny potraviny vyrobené z pšeničné mouky. Omezte také ostatní obiloviny – i ty bezlepkové, jako je rýže a jáhly. Naopak přidejte více vajec, semínek, oříšků a drobného ovoce, jako jsou jahody, maliny nebo borůvky.
Chia pudink
Chia pudink je plný proteinů, antioxidantů, vápníku a Omega-3 mastných kyselin. Ideální je, pokud pudink připravíte večer, ráno ho pak už jen ozdobíte ovocem. Zapojte fantazii a jednotlivé ingredience dle chuti obměňujte.
Suroviny:
- 40 g chia semínek,
- 1 hrnek mandlového mléka,
- ovoce a oříšky na ozdobení (kešu oříšky, strouhaný kokos, borůvky…).
Ve sklenici nebo misce smíchejte chia semínka s mlékem. Přikryjte fólií a nechte v lednici do rána bobtnat. Druhý den stačí už jen jednotlivé porce ozdobit ovocem, oříšky nebo strouhaným kokosem a připravit k servírování. Chia pudink vám v uzavřené nádobě v lednici vydrží 2–3 dny.
Domácí ořechová granola
Je plná ořechů a energie, díky které začnete svůj den naplno. Zalijte ji oblíbeným rostlinným mlékem. Báječná je i s řeckým jogurtem. Pokud přes týden nemáte moc času, je pro vás granola ideální, protože si ji snadno připravíte do zásoby.
Suroviny:
- ½ hrnku mandlí,
- ½ hrnku lískových ořechů,
- ½ hrnku kešu,
- ½ hrnku vlašských ořechů,
- ½ hrnku kokosových lupínků,
- 1 lžíce konopných semínek,
- 1 lžíce chia semínek,
- 1 lžíce dýňových semínek,
- 1 lžíce slunečnicových semínek,
- 1 lžíce mleté skořice nebo holandského kakaa,
- 3 lžíce kokosového oleje.
Postup:
Ořechy nasekejte na menší kousky. Ve velké míse promíchejte všechny suché ingredience. V malém rendlíčku rozpusťte kokosový olej a promíchejte ho s připravenou směsí. Předehřejte troubu na 170 °C, směs rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a pečte zhruba 10–15 minut. Během pečení vše několikrát promíchejte, aby byla granola ve finále křupavá ze všech stran. Ořechovou dobrotu nechte vychladnout a uchovávejte ji v uzavíratelné sklenici.
Houbová frittata
Frittata se stejně jako omeleta dá připravit na spoustu způsobů. Základem jsou vajíčka, často se do ní přidává ještě sýr a peče se v troubě. S houbami je ideální jako ranní vyprošťovák nebo vydatný brunch.
Suroviny:
- 1 menší cibule,
- 5 vajec,
- 4 žampiony,
- snítka tymiánu,
- 50 g parmazánu,
- hrst čerstvého špenátu,
- ghí.
Postup:
Na středně velké pánvi rozehřejte ghí. Nechte na něm zpěnit nasekanou cibulku. Přimíchejte špenát a 3 minuty restujte. Přidejte nakrájené žampiony s tymiánem a opékejte dozlatova. Mezitím v míse vyšlehejte vejce se solí a strouhaným sýrem. Vaječnou směs vlijte do pánve, promíchejte a přikryjte pokličkou. Na mírném plamenu ji nechte 10 minut propékat a následně ihned podávejte.
Nedělní lívance z kokosového mléka
Milujete sladké víkendové snídaně? Lívance z kokosového mléka jsou nadýchané, vláčné a báječně chutnají naslano i nasladko.
Suroviny:
- 2 vejce,
- ⅔ hrnku kefírového mléka,
- 1 ¾ hrnku mandlové mouky,
- vanilkový extrakt,
- lžička skořice,
- špetka soli,
- čerstvé ovoce (maliny, borůvky nebo jahody),
- zakysaná smetana,
- ghí.
Postup:
V míse rozšlehejte vejce a kefír. Přidejte vanilku, skořici a sůl. Poté vmíchejte mandlovou mouku a nechte těsto 10 minut odpočinout. Na pánev s rozehřátým ghí dejte zhruba dvě lžíce směsi a smažte na mírném plamenu z každé strany 2 minuty. Hotové lívance podávejte se zakysanou smetanou a posypané ovocem.