Vyvážený poměr zeleniny a brambor
Základem těchto bramboráků jsou v každém případě brambory, ideální je, aby třetinu směsi tvořila zelenina a zbývající dvě brambory. Zeleninu však do těsta strouhejte vždy nahrubo. Díky domu budou bramboráky krásně křupavé. Jednou z velmi originálních variant zdravých bramboráku jsou ty s mrkví. Mají krásně zlatavou barvu, jsou úžasně křupavé a neuvěřitelně dobré. Podávejte je posypané jarní cibulkou a bylinkovým dipem z jogurtu nebo zakysané smetany.
Tyhle bramboráčky ale udělají parádu nejen jako skromná večeře, ale můežete je servírovat jako přílohu k masu nebo pohoštění pro přátele.
Další skvělou možností jsou batátové bramboráky. Batáty mají nejen skvělou chuť, ale také až o polovinu vyšší nutriční hodnotu než brambory. Kromě škrobu totiž obsahují také vysoké množství vlákniny a vitamínů A, C a B6. Pokud tak potřebujete nabrat svalovou hmotu, nebo jen dbáte o vyvážený jídelníček, pak jsou pro vás to pravé. Bramboráky s batáty podávejte s čerstvým zeleninovým salátem a jogurtovým dipem s bylinkami.