Dali jste si jako předsevzetí, že budete jíst zdravěji? Vaření v páře je jedním z nejjednodušších způsobů, jak na to. Mnozí se bojí, že takto připravené jídlo je bez chuti a bez struktury, my vám ukážeme, že to tak vůbec nemusí být.
Proč vařit v páře?
Příprava jídla v páře je ten nejšetrnější způsob vaření: jídlo se nepřipéká a zachovává si své vitamíny, minerály i chuť, není třeba používat žádný tuk a přípravu máte navíc téměř bez práce. Většina potravin se takto dá uvařit bez oloupání, tím pádem v ní zůstane mnohem větší podíl vitamínů, protože jejich největší množství se skrývá právě pod slupkou.
V čem napařovat
V páře si snadno připravíte zeleninu i maso, ale třeba i knedlíky, a to několika způsoby. Nejekonomičtější je tzv. pařáček, což je rozkladatelný kovový “vějíř” na nožičkách, který se vloží na dno hrnce tak, aby se nedotýkal vody. Na něj se následně vloží suroviny a hrnec se přiklopí.
Druhou možností je využít bambusový pařáček, který se používá v Asii, zejména pro vaření typických plněných knedlíčků. Ten je lepší vložit do hluboké pánve typu wok, na dno pánve vlít cca 2 cm vody, pařáček zakrýt bambusovým víkem a nechat napařovat. Ideální je tato příprava mimo jiné i na rýži.
Pokud plánujete vařit na páře často a větší porce, doporučujeme pořídit napařovací hrnec. Ten obsahuje několik částí, do nich můžete vložit odlišné potraviny a vařit tak vše najednou. Nejníže se v napařovacím hrnci vaří potraviny, které trvají déle, nad ně se pak dávají ty, které se udělají rychleji.
Příprava surovin
U některých potravin je při vaření v páře třeba počítat s delší dobou přípravy, ale ne o mnoho. Například brambory se na páře dělají zhruba půl hodiny, ryby 10-15 minut, do 15 minut na pařáčku připravíte i mraženou zeleninu. Všechny suroviny by měly být před napařováním pokrájené zhruba na stejné kusy (výjimkou je maso, které může zůstat vcelku) a v hrnci musí být dostatek místa pro cirkulaci páry, to znamená, že je důležité hrnec či pánev nepřeplnit.
Skvělým trikem, jak pokrmu dodat chuť i vůni, kterou může jídlo připravované na páře snadno postrádat, je napařovat ho zeleninovým či masovým vývarem nebo vodou s trochou bílého vína. Jednotlivé suroviny můžete také položit na pečící papír posypaný česnekem a čerstvými bylinkami nebo například citronovou kůrou.
Hotový pokrm podávejte tak, jak je, nebo zalitý zeleninovou či smetanovou omáčkou, případně s trochou bylinkového másla. Ačkoli vám jídlo na páře může zpočátku připadat bez chuti, uvidíte, že si na přirozenou chuť zeleniny i masa brzy zvyknete a průmyslově zpracovávané potraviny vám budou připadat příliš uměle dochucované.
Tip: Pokud zrovna nemáte čas na přípravu vlastního jídla, na webu Dáme jídlo najdete v sekci Fit plno zdravých pokrmů, které vás zachrání, ať jste kdekoli.