Určitě nemáš dostatek bílkovin! A jíš aspoň ryby? Poznámky, které jsou povědomé každému, kdo se rozhodne pro vegetariánskou či veganskou stravu. Během štědrovečerní večeře, kdy se obvykle sejde celá rodina, se jim obvykle není jednoduché vyhnout. Naše tipy na to, co si ke slavnostní večeři udělat, vás ale poznámek velmi pravděpodobně ušetří.
Polévka
Ke štědrovečerní večeři tradičně patří polévka. U té je vegetariánská variace jednodušší, protože každá rodina zde má vlastní tradice a už vůbec neplatí, že se jí pouze rybí polévka. Připravit si proto můžete například zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky, hráškovou polévku, houbové kyselo nebo si vypůjčit tradice od sousedů a uvařit si zelňačku.
Veganský bramborový salát
I u bramborového salátu platí, že co rodina, to jiná chuť. Někde se do něj přidává šunka, jinde žádné maso, uzenina v bramborovém salátu proto být vůbec nemusí. Vegani nahradí majonézu kupovanou sojanézou nebo domácí verzí, viz níže. Vyzkoušet můžete i kyselejší verzi s jogurtem a zakysanou smetanou, pak ale šetřete s kyselými okurkami a lákem.
Domácí sojanéza:
- 1 díl kvalitního sojového mléka (nedoslazovaného)
- 2 díly neutrálního oleje (slunečnicový nebo řepkový)
- Plnotučná hořčice
- Citronová šťáva
- Černá sůl
- Pepř
Do nádoby, ve které budete mixovat, nalijte mléko. Pomalu přilévejte olej a mixujte – během chvíle omáčka zhoustne a vytvoří se majonézová konzistence. Ke konci přidejte hořčici a citron podle množství (na 250 ml sojanézy zhruba 2 lžičky hořčice a 1 lžičku citronové šťávy), opepřete a nezapomeňte na černou sůl, která sojanéze dodá vajíčkovou chuť i aroma.
Veganská štědrovečerní večeře
Pokud nejste na Vánoce doma striktně tradiční, ale i ostatní si dopřejí neobalovaného lososa nebo kuřecí řízek, můžete bramborový salát pochopitelně doplnit i něčím jiným, než smaženým jídlem. Nahradit ale smaženého kapra něčím podobným vegetariánským není v současnosti vůbec nic složitého.
Pokud chcete ušetřit, osmažte si celer. Stačí bulvu celeru nakrájet na zhruba 2 cm plátky, obalit je v trojobale a osmažit na pánvi nebo upéct v troubě. O něco dražší variantou, i když ne o moc, je naložit tofu nebo sojové plátky do marinády a druhý den je obalit a také osmažit. U sojových plátků dbejte na vymačkání veškeré tekutiny, jinak budou příliš gumové. A pokud chcete mít s přípravou co nejméně práce, můžete sáhnout po ochucených náhražkách masa, které již nabízí většina supermarketů, a i když jejich složení není vždy nejzdravější, jednou za rok si je můžete dopřát.
Sladká tečka na závěr
Vegetariáni si pochopitelně pochutnají na klasickém cukroví, pro vegany je výběr sladkého o něco složitější. Veganské cukroví ale může chutnat i vypadat stejně dobře, jako to tradiční. Přesvědčte se sami:
Nezapomeňte, že Štědrý den má být hlavně o tom, že si odpočinete. Pokud nestíháte, nenuťte se proto do výroby složitých mnohachodových jídel a vegetariánských experimentů a nechte si něco dovézt, alespoň k obědu. Ušetřený čas, který byste jinak strávili u plotny, můžete věnovat rodině a zdobení stromečku.