V jednoduchosti je krása. Jak připravit nedělní oběd, abyste nestrávili dopoledne u plotny

Je pro vás neděle stále dnem, kdy si rádi užijete velký a dlouhý oběd s celou rodinou nebo přáteli? Není to ale správná neděle, kdy si odpočinete, když musíte celé dopoledne stát u kuchyňské linky a celý oběd připravovat. Inspirujte se naším menu, které vám čas strávený nedělním vařením výrazně zkrátí.

20. 12. 2019

Je pro vás neděle stále dnem, kdy si rádi užijete velký a dlouhý oběd s celou rodinou nebo přáteli? Není to ale správná neděle, kdy si odpočinete, když musíte celé dopoledne stát u kuchyňské linky a celý oběd připravovat. Inspirujte se naším menu, které vám čas strávený nedělním vařením výrazně zkrátí.

Polévka? Nechte ji odležet

Polévka je grunt a tak by byla škoda se v rámci časové úspory ochudit zrovna o ni. Obzvlášť když si ji můžete připravit den předem a když jí uležení jedině prospěje! Taková minestrone je ideálním adeptem, který vám po nedělním obědě poslouží také jako vydatná večeře pro všední dny. Uvařte tedy minestrone v sobotu večer a nechte v chladu odpočívat, chutě se v polévce více prolnout a druhý den jsou zemitější a intenzivnější.

Tip: Využijte osvědčený recept na minestrone z našeho článku o nejlepších typicky italských jídlech.

Nechte za vás pracovat kuchyň

Na hlavní chod nedělního oběda je pak ideální si vybírat jídla, se kterými vám pomůžou především kuchyňské spotřebiče. Jedním z takových receptů je delikátní pomalu pečená kachna. Není nic lepšího, když se maso pomalu peče, domov voní nadcházejícím obědem a vy se můžete věnovat rodině či přátelům, třeba se sklenkou svařeného vína, které se ke kachně skvěle hodí.

Celou kachnu, dobře omytou, potřenou solí a kmínem, dejte péct do otevřeného pekáče a trouby vyhřáté na 110 stupňů těsně před tím, než půjdete spát. Ráno si trochu přivstaňte a zhruba po 7 hodinách ji zkontrolujte a přikryjte poklopem. Zvyšte teplotu na 120 stupňů a nechte dopéct dalších 5-6 hodin, poté poklop sejměte, kachnu potřete medem a nechte dopéct do křupava, trvá to už jen pár minut.

A protože v jednoduchosti je krása, doporučujeme kachnu podávat s dušenou jasmínovou rýží zalitou omáčkou ze svařené pomerančové šťávy, medu, hřebíčku, kmínu a rozmarýnu a čerstvou jarní cibulkou.

Dezert

Skvělým jednoduchým dezertem, který není zároveň po vydatném jídle příliš těžký, je piškotový dort s ovocem. Jeho příprava je více než snadná a stejně jako polévku si ho můžete připravit už den předem. Stačí vám klasické piškoty, zakysaná smetana či mascarpone, řecký jogurt, trochu cukru či medu a vanilkové esence a nakonec kompotované půlené meruňky. Do dortové fomy kladete piškoty, krém ze smetany či mascarpone, jogurtu, cukru či medu a vanilky, meruňky a tak znovu a znovu a zakončete krémem ozdobeným zbylými meruňkami. Pokud byste dort nedělali den předem, je lepší ho udělat už dřív dopoledne, aby měl přeci jen alespoň hodinu čas na to ztuhnout v lednici.

Nemáte čas na přípravu dezertu? Nechte každého z hostů oběda objednat si takový, na který má zrovna chuť.

Související články

Všechny články

Vaření vajec je věda. Vychytejte tu správnou konzistenci pro každé jídlo

Vajíčka jsou základem každé víkendové snídaně i brunche. A každý je má rád trochu jinak. Naučte se proto 5 způsobů, jak vejce servírovat i těm nejnáročnějším hostům.

Maso na gril aneb 5 chutných marinád ze všech koutů světa

Dobře naložit maso je tak trochu alchymie. Špetka soli, trocha koření a notná dávka času. Prozradíme vám, jak naložit maso do trouby i na gril, aby bylo vždycky dokonale šťavnaté a křehké.

Konfitování masa: Staňte se experty na šťavnatou a měkkou pečeni

Konfitování, tedy pomalé pečení v tuku, je šetrná a lahodná metoda úpravy masa. Tato tradiční francouzská technika promění jídlo v delikatesu. Základem jsou přitom jen tři ingredience: sůl, tuk a čas. V čem spočívá ten trik?

Kousek Itálie v pohodlí domova

Wine Food –  The Italians je, jak už název napovídá, restaurace nabízející italská jídla, potraviny i vína. Mezi gurmány je tento podnik dobře známý. V Praze existují již 3 pobočky a italské dobroty…

Další článek