Nedáte dopustit na rýži v podobě přílohy, ale rádi byste vyzkoušeli něco nového? Existuje mnoho skvělých kombinací koření, se kterými si rýže rozumí. Vyzkoušejte naše tipy.
Jsou jídla, u kterých si rýži vychutnáte nejlépe samotnou, dušenou pouze na osmahnuté cibuli a troše rostlinného oleje. V mnoha případech se ale k jídlu hodí i ochucená rýže – ať už kořením, sušeným ovocem nebo kousky zeleniny. Vyzkoušejte naše tipy a nebojte se experimentovat a zkoušet další kombinace.
Libanonská sladká rýže
Pro blízkovýchodní kuchyni je ochucená rýže velmi typická a skvěle se snoubí s jejich zeleninovými chody s plnou chutí a vůní. Na tuto rýži budete potřebovat kromě rýže samotné ještě hrst rozinek, lžičku třtinového cukru a lžíci skořice. Vše smíchejte s rýží a vařte společně deset minut, poté nechte deset minut dojít pod pokličkou. Rýže získá úžasnou nasládlou chuť a vůni a díky skořici je ideální na zimní období, protože skvěle zahřeje.
Indická rýže s kurkumou
S podobným způsobem přípravy se setkáte také v Indii, například v pokrmu biryani. K rýži přidejte v průběhu vaření muškátový oříšek, muškátový květ, pepř, hřebíček, kardamom, skořici, bobkový list, koriandr, zázvor a především kurkumu, která přílohu povýší na samostatné jídlo svou výrazně žlutou barvou. Tato rýže se podává jak s masem, tak se zeleninou a obvykle se do ní přidávají stejně jako v předchozí verzi také rozinky.
Bylinková rýže
Skvělým oživením rýže především na jaře a v létě je doplnit ji o čerstvé bylinky ze zahrady nebo z trhů. Rýži přiveďte k varu a v polovině doby varu k ní přidejte lžíci másla rozmíchanou s nasekanou pažitkou, petrželkou, libečkem, majoránkou, případně dalšími bylinkami, které máte k dispozici. Směs s rýží lehce promíchejte, přiklopte a nechte dojít. Bude mít svěží bylinkový nádech, který se hodí například k masu v houbové omáčce.
Houbová rýže
Pokud máte rádi houby a jejich vůni, doporučujeme vyzkoušet rýži ochucenou houbovým vývarem. Ideální je, pokud jste si zamrazili vývar z hub z jakéhokoli předchozího vaření, nyní stačí v hrnci osmahnout cibulku, pár na drobno nakrájených hub (doporučujeme lesní, ale i s žampiony si pochutnáte), nechat povolit vývar, přidat rýži a povařit. A pokud není zrovna sezóna? Houbový nádech získáte i s kvalitním houbovým kořením čaraka, které stačí povařit s rýží.
Dali byste teď cokoli za dobré jídlo s voňavou rýží? Objednejte si jedno z Dáme jídlo a vychutnejte si ho, ať jste kdekoli.