7 domácích dipů, které musíte vyzkoušet

Domácí dipy dovedou zachránit nejednu situaci. Ať už si chcete zpříjemnit večerní sledování oblíbeného filmu, nebo narychlo chystáte občerstvení pro nečekanou návštěvu, stačí jen nakrájet zeleninu, vytáhnout chipsy nebo tortilly a vytvořit k nim omáčky z ingrediencí, které najdete v lednici a ve spížce.

08. 04. 2024

Jana
Brücknerová

Pro Janu je jídlo nekonečnou studnicí inspirace. Každodenní poznávání nových chutí, vůní a kombinací vnímá jako příjemné zpestření smyslů, ale i možnost, jak se dozvědět co nejvíce o kvalitě a původu surovin či kulturních zvyklostí…

O autorovi

Chutné dipy se ovšem hodí i k pečenému masu, steakům, hranolkům či k čerstvým salátům. Zde je náš výběr těch nejoblíbenějších nenáročných receptů.

TIP: Připravte si ty nejlepší dipy. S ingrediencemi z foodora to půjde úplně samo!

1.    Česnekový dip: Pikantní klasika

Česnekový dip neomrzí. Připravíte ho z ingrediencí, které najdete v lednici, a skvěle dochutí jak domácí hranolky a burgery, tak i pečené a grilované maso nebo čerstvé zeleninové saláty.

Recept na česnekový dip:

  • 100 ml zakysané smetany
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z půlky limety
  • pažitka

Postup:

  • Stroužky česneku utřete dohladka se špetkou soli a důkladně zamíchejte do zakysané smetany. Zakápněte limetou, přimíchejte najemno nasekanou čerstvou pažitku a dle potřeby dosolte.

2.    Chilli dip: Ať to pálí!

Láká vás chuť pikantních chilli papriček? Připravte z nich dip pro ty nejodvážnější. Intenzita pálivosti záleží na tom, jaký druh a kolik papriček  do směsi nasekáte. Výborně se hodí ke steakům a dalším masitým pokrmům, vyzkoušejte i jako salsu k domácím chipsům.

Recept na chilli dip:

  • 1 šalotka
  • 1 nakládaná okurka
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce majonézy
  • čerstvé chilli papričky (dle chuti)
  • troška sladké mleté papriky
  • sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení

Postup:

  • Šalotku, okurku a chilli papričky nasekejte nebo nastrouhejte nadrobno, přimíchejte majonézu a zakysanou smetanu, poprašte červenou mletou paprikou a důkladně promíchejte. Dochuťte solí a pepřem a je hotovo.

Honí mě mlsná

OBJEDNÁVÁM

3.    Tzatziki: Nádech Řecka

Svěží, jemně koprový dip jménem tzatziki tvoří základ tradiční řecké kuchyně. Tzatziky se skvělé hodí k balkánské úpravě masa, tedy ke grilovaným kořeněným mletým špízům všeho druhu. K masu s tzatziki je vhodné podávat čerstvý chléb pita.

Recept na tzatziki:

  • 300 g řeckého jogurtu
  • 1 salátová okurka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky bílého octa
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • snítka čerstvého kopru
  • sůl

Postup:

  • Okurku nastrouhejte najemno, lehce posolte a pak z ní rukama vymačkejte veškerou přebytečnou šťávu. Česnek nastrouhejte na nejjemnějším struhadle, smíchejte ho s řeckým jogurtem, olejem, octem a citronem. Nakonec přidejte okurku a najemno nasekaný kopr.

TIP: Nemáte chilli papričky, česnek nebo majonézu? Vše vám dovezeme z foodora.

4.    Švestková omáčka: Lahodný experiment

Švestková omáčka patří k dipům unikátní chuti. Jedná se o zajímavou kombinaci červeného vína, cukru a povařených, pasírovaných švestek, která výborně rezonuje s mletým hovězím masem a karamelizovanou cibulkou v domácím burgeru, ovšem skvěle si notuje i se steaky z červeného masa.

Recept na švestkový dip:

  • 500 g čerstvých švestek (omytých a vypeckovaných)
  • 1 dl červeného vína
  • ½ lžičky třtinového cukru
  • špetka skořice
  • špetka drceného hřebíčku
  • sůl a špetka mletého zázvoru dle chuti

Postup:

  • Švestky pokrájejte na menší kousky a v rendlíčku je s vínem, skořicí, hřebíčkem a zázvorem duste zhruba čtvrt hodiny. Když jsou švestky dostatečně měkké, směs rozmixujte a propasírujte, aby v omáčce nezbyly žádné hrudky a byla dokonale jemná. Nakonec ji osolte dle chuti.

5.    Kari dip: Chuť orientu

Máte rádi exotické koření? Jogurtový dip s nádechem kari je výborný jako zálivka do svěžích zeleninových salátů, nicméně dobře doplní i masité pokrmy během letního grilování nebo poslouží jako omáčka k zeleninovým karbanátkům.

Recept na kari dip:

  • 100 g řeckého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžičky kari koření
  • 1 lžička limetové šťávy
  • 3 jarní cibulky
  • trocha cukru
  • sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení

Postup:

  • Omyté cibulky nakrájejte na velmi drobné kousky, přidejte je k ostatním ingrediencím, vše důkladně promíchejte a nechte v lednici alespoň hodinu odpočívat, aby se všechny chutě propojily.

Mám na něco chuť

OBJEDNÁVÁM

6.    Guacamole: V hlavní roli avokádo

Vědecké výzkumy se shodují, že pravidelná konzumace avokáda výrazně posiluje mozkovou i srdeční činnost. V mexické pochoutce guacamole se tak snoubí zdravotní benefity s neuvěřitelnou chutí. Guacamole je skvělé k masům, burritu, nachos a dalším pokrmům mexické kuchyně.

Recept na guacamole:

  • 2 zralá avokáda
  • 8 cherry rajčátek
  • 1 menší šalotka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z půlky limety
  • sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení

Postup:

  • Šalotku nasekejte najemno a nasypte do misky. Avokáda vypeckujte, vydlabejte lžící, přidejte k šalotce a pořádně rozmačkejte vidličkou dohladka. Přihoďte nadrobno nakrájená rajčátka, zakápněte limetovou šťávou a olejem, vše důkladně promíchejte a nakonec dochuťte solí a pepřem.

7.    Medový chilli dip: Sladký a pikantní

Kombinace sladkých a pikantních chutí dokáže v dobrém poměru opravdové zázraky. Tento medovohořčicový dip je naprosto neodolatelný k pečenému kuřecímu masu nebo ke grilovanému hermelínu.

Recept na medovou omáčku s chilli:

  • 200 g bílého jogurtu
  • 2 lžičky medu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • špetka mletého chilli
  • sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení

Postup:

  • Do menší misky nalijte bílý jogurt. Přidejte hořčici (pokud nemáte dijonskou, lze použít i plnotučnou), med a chilli, pořádně promíchejte a nechte zhruba 15 minut odpočinout v lednici. Poté dochuťte solí a pepřem.

Co tomu říkáte? Který z těchto dipů se stane vaším nejoblíbenějším? 🙂

Související články

Všechny články

Chřest: Recept na polévku, quiche i lahodné holandské vejce

Sezóna českého chřestu je poměrně krátká. Začíná v polovině dubna a končí na sv. Jana, tedy 24. června. V některých supermarketech chřest sice můžete sehnat po celý rok, ten z dovozu ale za tím českým výrazně zaostává v chuti. Jaké existují druhy chřestu a co všechno z něj můžete vykouzlit?

Jak na domácí uzení masa?

Domácí udírna už zdaleka není nic výjimečného a vlastnímu uzenému masu se nic nevyrovná. Jak na to, abyste vytáhli chutné a voňavé maso, které přitom neztratilo na hmotnosti ani na šťavnatosti?

Připravte si cizrnový falafel s domácím pita chlebem

Už jste někdy falafel ochutnali, nebo vůbec nevíte o jakém jídle je řeč? Pojďte si zkusit můj oblíbený recept na cizrnové falafely s domácím pita chlebem, ať už patříte do jakéhokoliv týmu. Recept se skládá z pár surovin a celé vaření vám zabere jen pár minut.

Langoše zdravě i nezdravě

Už jste jedli fritované langoše z mraženého polotovaru zakoupené u stánku? Tak na ty zapomeňte – ty domácí jsou totiž mnohem delikátnější. A navíc jsou docela jednoduché. Aby se vám povedlo dokonalé těsto, stačí dodržet jen pár easy pravidel. Tak už na nic nečekejme a pojďme langošovat.

Další článek