Šťavnatý burger si jednou za čas dá s chutí každý. Připravit ho doma tak, aby nebyl vysušený a nerozpadal se, chce trochu cviku a především vědět, jak na to. O tipy, jak udělat ten nejlepší burger, se s vámi dnes podělíme.
Burger si během posledních let získal velkou popularitu a ze stánků s rychlým občerstvením a fastfoodů se dostal až na jídelníčky významných restaurací. V nabídce jsou burgery z nejrůznějších druhů masa i ty vegetariánské. Pokud chcete ovládnout mistrovství jeho přípravy, měli byste se ale naučit ten klasický hovězí. Jak na něj?
1. Vyberte to správné maso
Na kvalitě masa si dejte u burgeru opravdu záležet. Koupíte-li mražené nebo dlouho skladované, poznáte to na náročnější přípravě i nedobré výsledné chuti. Proto myslete na to, aby bylo maso opravdu čerstvé a pokud možno z důvěryhodného zdroje – jistotu budete mít v dobrém místním řeznictví nebo na farmářských trzích.
2. Melte až před pečením
Aby nedošlo k oddělování tuků, melte maso až těsně před jeho tepelnou úpravou a za co nejnižší teploty, tedy hned po vyndání z lednice. Maso si pokrájejte na zhruba dvoucentimetrové kousky a melte spíše nahrubo.
3. Zacvičte s ním
Z namletého masa vytvarujte placky, které budou mít zhruba stejnou výšku jako půlka rozkrojené burgerové bulky a o něco větší průměr – při opékání se mírně smrsknou. Párkrát každou placku opracujte tak, že s ní jemně bouchnete o pracovní desku. Tím by se měly zpevnit a v housce se poté nebudou rozpadat.
4. Rozhodněte se, jak ho upravíte
U burgeru je velmi důležité, jestli ho chcete lehce narůžovělý, nebo zcela propečený. Pokud vám nevadí “medium” maso, placky máte hotové a můžete jít na pečení. Pokud byste raději druhou verzi, měli byste do masa ještě přidat vejce a trochu strouhanky. Tím se placky zpevní, zachovají si svou šťavnatost a zároveň se při jídle nebudou rozpadat.
5. Ochuťte a dejte se do pečení
Burgery zásadně ochucujte až těsně předtím, než půjdou na pánev. Stačí posolit, opepřit a můžete jít na věc. Placky vyskládejte na rozehřátý gril nebo pánev se silným dnem a opečte z každé strany. To, jak dlouho je třeba je na pánvi nebo na grilu nechat, záleží na druhu a čerstvosti masa, takže si to na prvním zkrátka musíte vyzkoušet. Propečenost určitě nezkoušejte vidličkou ani špejlí, ale prstem. Burger nepoškodíte a lépe tak poznáte, jestli má tu správnou pružnost.
Tip na závěr: Pokud chcete, aby byl burger dokonalý jako celek, krátce tepelně upravte i suroviny na náplň, kromě salátových listů a případné nakládané zeleniny. Rajče, kroužky cibule a další zeleninu můžete na pár minut vložit na gril spolu s rozkrojenými houskami. Uvidíte, že výsledný zážitek bude o mnoho lepší.
Pokud se vám sbíhají sliny a na přípravu burgeru zkrátka nemáte čas, nebojte se si ho objednat a zjistit tak, jak udělat burger tak, aby vám nejvíc chutnal.