Co je tofu?
Tofu se vyrábí ze sóji, která jako jedna z mála rostlin obsahuje ve vysokém množství komplexní bílkoviny. Pro většinu veganů je tak klíčovou součástí jídelníčku, která jim nahrazuje maso. Vedle bílkovin v sobě kostka tofu ale ukrývá také porci vápníku a především fytoestrogenů.
A kde se tofu vlastně vzalo? Některé prameny uvádějí, že sójové boby se pěstovaly v Číně už 3 000 let před naším letopočtem. Písemné zmínky o výrobě tofu se však datují do druhého století před naším letopočtem. Z Číny se pak tofu díky buddhistickým mnichům, jejichž dieta je striktně rostlinná, rozšířilo také do Japonska, Vietnamu, Koreje a dalších asijských zemí, kde je dodnes jednou ze základních surovin. Západní svět se pak o tuhle zdravou potravinu začal zajímat až ve 20. století.
TIP: Přepadla vás chuť na lehké jídlo bez masa? Vyberte si na foodora některou z vegetariánských restaurací a nechte si jídlo dovézt až ke dveřím.
Stupnice tvrdosti tofu
Tofu je ve své podstatě sójový sýr. Často se na jeho obalu můžete setkat se stupnicí tvrdosti, která se pohybuje v rozmezí od 1 do 5. Číslo 1 se používá pro měkké tofu, které má konzistenci jako pudink a je krásně hedvábné. Naopak číslo 5 značí extra tvrdé tofu, které obsahuje minimum vody a má stejnou konzistenci jako běžný tvrdý sýr. Nejměkčí tofu se tak často používá při přípravě dezertů, zatímco to pevnější se hodí jako náhražka masa.
Jak připravit tofu?
Tofu je sice chuťově nevýrazné, to ale určitě není nevýhodou. Naopak. V kuchyni to znamená, že máte v podstatě neomezené možnosti, jak ho ochutit. Buďte kreativní, nebojte se používat koření a dbejte na to, abyste z tofu během přípravy vymačkali co nejvíce vody. Čím méně jí totiž obsahuje, tím lépe vstřebá chuť koření, bylinek a jiných ingrediencí.
Co dalšího se hodí vědět?
- Rozbalené tofu dejte do uzavíratelného boxu a zalijte studenou vodou tak, aby bylo úplně ponořené. Skladujte jej v lednici a každý den vodu vyměňujte. Díky tomu vám vydrží čerstvé i několik dní po rozbalení.
- Tofu můžete i zmrazit, a to jak v celku, tak pokrájené na kostičky. Po rozmrazení má stejnou chuť, jen trochu gumovější texturu, což ale při vaření ničemu nevadí.
- Tofu můžete krájet, strouhat najemno i nahrubo, mixovat do hladké kaše i připravovat v celku.
- Tofu je jako houba. Jak už víte – čím více vody z něj vymačkáte, tím více chuti se do něj vstřebá. Nejjednodušší cestou, jak tofu vymačkat, je zabalit ho do čisté utěrky, zatížit ho dřevěným prkénkem a nechat 30 minut odpočívat.
Tofu – recepty
1. Tofu na grilu
Tofu skvěle odlehčí grilované menu plné masa. Navíc výtečně chutná a jeho příprava je velmi snadná, stačí jen znát pár fíglů, jak na to.
- Protože tofu obsahuje velmi málo tuku, často se stává, že se přilepí na gril. Mřížku grilu proto vždy důkladně potřete olejem.
- Na rožnění je ideální používat extra tvrdé tofu. Před grilováním ho vždy stlačte a opatrně z něj vymačkejte co nejvíce vody.
- Tofu nakrájejte na silnější plátky nebo ho nechte v celku. Příliš tenké plátky se totiž pod žárem grilu rozpadají.
- Před grilováním ho alespoň 30 minut marinujte. Do marinády můžete přidat i trošku cukru, který na grilovaném tofu krásně zkaramelizuje a vytvoří křupavou kůrku.