Nový rok na krku a povánoční kila se ne a ne vypařit. Leden bývá časem drastických diet, velkých předsevzetí a ozdravných rychlokurzů. Než zbytečně hladovět, podvádět a cítit se pod psa je lepší s dietami vůbec nezačínat a místo toho se raději pokusit změnit životní styl. Není to tak těžké, jak si myslíte. Žít zdravě rozhodně neznamená připravit se o chuť – pořád je z čeho vybírat. Ďábel se skrývá v detailech a také v množství.
Co není zdravé, ale tváří se tak?
1. Kuskus
Tato ingredience, původem ze severu Afriky, si svoji zdravou pověst vysloužila jednak díky vegetariánům a jednak díky tomu, že si ji můžete namixovat s čímkoliv. I když to ve skutečnosti není nic jiného než bílá, procesovaná obilovina. Skoro totéž, jako kdybyste vzali nůžky a nastříhali špagety na miniaturní kousky. Je-li kuskus celozrnný, jděte po něm. Jinak možná zkuste raději bulgur nebo quinou.
1. Sushi
Čerstvá syrová rybka jako losos nebo tuňák je vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin. Jsou to až další ingredience, které sushi kazí reputaci zdravého pokrmu. Lepkavá rýže je stále jenom bílá rýže, zahuštěná octem, solí a cukrem. Sójová omáčka je tak slaná, že množství jedné čajové lžičky obsahuje asi 15 % doporučeného denního příjmu soli. Pokud japonský street food milujete, samozřejmě se ho nemusíte vzdávat. Jen si místo smažených uramaki s majonézou dejte radši sashimi. A sójovku použijte na dochucení, nikoliv jako povinnou lázeň každého sousta.
2. Saláty
Řeč je o salátech, které jsou „obohacené“ o nějakou tu mňamku. Krutony jsou jen kousky opečeného bílého chleba. Kuře je fajn doplněk, pokud ovšem není z kategorie „křupavých“ (což znamená smažených). Slanina je tučná a sýr dodá rozměr i chuť, ale je to v podstatě jen další tuk. A pokud náhodou nejste fanoušky proteinové diety, sýr může s kaloriemi pořádně zamávat. Stejně tak dresink, v němž je majonéza nebo smetana.
3. Smoothie
Hit poslední doby, ovoce v kapalné formě, vhodné především pro ty, kteří nestíhají. O doslazování nektarem z agáve nebo „vylepšení“ kopečkem zmrzliny se nebavme. Mixování, jímž se z buněčných stěn ovoce uvolňují cukry, bohatě postačí. Většina prospěšné vlákniny, kterou ovoce přirozeně obsahuje, dostane od mixéru pěkně na frak. Naše tělo navíc tekutiny tráví a vstřebává rychleji než pevnou stravu, což může být fajn pro sportovce, který potřebuje dodat energii, ale pro běžného smrtelníka to bohužel znamená, že bude mít dříve hlad. Než jen čistou ovocnou šťávu zkuste raději drink obohacený o proteinový nášup.
4. Wrapy
Tortilla se často považuje za zdravější než třeba sendvič. Proč, to je jedna z velkých otázek všehomíra. Jako vždy je obsah to, oč tu kráčí. Při srovnání celozrnné tortilly se salátem, rajčetem a avokádem a běžného bílého sendviče se slaninou, salátem a rajčetem (BLT), to samozřejmě platí. Smažené kuře, placka z bílé mouky, dresinky a další přídavky ale wrap bohužel posouvají hluboko do nutričního pekla. Stejně jako velikost porce. Malá tortillka s uzeným lososem nenapáchá ani zdaleka tolik neplechy jako burrito vážící stejně jako vaše noha.