5 oblíbených receptů z brambor

Nevíte, co s přebytkem brambor? Vyzkoušejte bramboračku, bramboráky nebo oblíbené francouzské brambory.

17. 02. 2022

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Brambory. Nestárnoucí a všestranná hvězda české kuchyně. Hodí se skvěle jako příloha v podobě kaše nebo hranolků, snadno a rychle z nich vykouzlíte lehký salát, a dokonce se dají zpracovat i na sladký způsob. Jejich využití zkrátka nezná mezí a záleží jen na vás, jak si je připravíte.

Skrytá síla brambor

Brambory patří v Česku k nejpoužívanějším plodinám. Poslední roky jim slušně konkurují často propagované batáty (sladké brambory), nicméně ty naše klasické rozhodně mají stále co nabídnout.

Obsahují téměř 80 % vody, skoro 20 % sacharidů (konkrétně škrobu), a dokonce i malé množství bílkovin. Skrývají v sobě také spoustu vitaminů a minerálních látek, jako provitamin A, vitamin B1, B2 nebo třeba draslík, vápník a železo.

Recept na bramboračku

  • 3 brambory
  • 1/2 celeru
  • 1/2 petržele
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 1 1/2 litru vody nebo zeleninového vývaru
  • 2-3 lžíce hrubé mouky
  • 1 silnější plátek másla
  • hrst sušených hub
  • sůl
  • pepř
  • majoránka

Postup:

Nejprve ponořte houby do misky s vodou, aby změkly. Oloupejte si brambory, mrkev a celer a vše pokrájejte na kostičky. Na plotně si rozehřejte kastrůlek, do kterého přidejte máslo a mouku, a postupně usmažte jíšku. Tu následně zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem a přisypte houby. Základ polévky přiveďte k varu a vařte přibližně 10 minut. Do vroucí vody vložte nakrájené brambory, mrkev, celer a také prolisovaný česnek. Polévku osolte a okořeňte majoránkou a pepřem a nechte vařit přibližně 15 minut.

Recept na bramboráky

  • 8 velkých brambor
  • 7 větších stroužků česneku
  • mléko
  • polohrubá mouka
  • olej
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • olej na smažení

Postup:

Oloupejte brambory a česnek a oboje nastrouhejte velmi najemno do mísy. Přidejte vejce, trochu mléka, sůl, pepř a majoránku. Pokud se vám bude zdát směs řídká, přidejte ještě trochu polohrubé mouky. Těsto na bramboráky nechte chvíli odstát a následně z něj na roztopené pánvičce vylité olejem tvořte bramboráky.

Brambory jako dokonalá příloha ke každému jídlu

Brambory jsou velmi populární přílohou k nejednomu pokrmu. Pečené brambory se skvěle hodí ke steakům, bramborová kaše k řízkům a nezapomeňme ani na bramborové knedlíky k tradiční české kachně. Zkrátka a dobře – česká kuchyně by byla bez brambor o dost chudší.

Brambory však zdaleka nemusíte připravovat jen na „český“ způsob. Ze všech koutů světa se sbíhají různé recepty na zpracování brambor, které můžete vyzkoušet i vy. A proč nezačít třeba populárním americkým receptem na hranolky?

Recept na domácí hranolky do trouby

  • 1 kg brambor
  • řepkový olej
  • sůl
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • sušený česnek
  • rozmarýn

Postup:

Nejprve si předehřejte troubu na 200 stupňů. Brambory oloupejte a nakrájejte do tvaru hranolků. Propláchněte je studenou vodou, pořádně vysušte a přendejte je do mísy.

Hranolky osolte a okořeňte sladkou paprikou, sušeným česnekem a rozmarýnem. Na závěr je polijte pár kapkami řepkového oleje a pořádně promněte prsty tak, aby se olej i koření dostaly opravdu na každý hranolek. Hranolky vysypte na plech pokrytý pečicím papírem a pečte je přibližně 20–30 minut.

Recept na francouzské brambory

  • 7 větších brambor
  • 150 g šunkového salámu
  • 3 cibule
  • 120 g strouhaného eidamu
  • 3 vejce (z toho 2 uvařená natvrdo)
  • 300 ml smetany na vaření
  • sůl
  • pepř
  • tuk na vymazání zapékací misky

Postup:

Oloupejte brambory a pečlivě je omyjte. Následně je nakrájejte na tenká kolečka. Poté si nakrájejte cibuli, šunkový salám a natvrdo uvařená vejce. Zapékací misku vymažte tukem a vrstvěte do ní kolečka brambor, šunkový salám a cibuli.

V misce smíchejte syrové vejce se smetanou a strouhaným sýrem. Tuto směs osolte, opepřete a následně jí zalijte připravenou zapékací misku s bramborami. Francouzské brambory pečte při teplotě 200 stupňů přibližně 40 minut.

Řešíte hubnutí? Brambory vám pomohou

Brambory jsou skvělým pomocníkem také při snaze o redukci hmotnosti a rozhodně by neměly chybět ve zdravém a vyváženém jídelníčku. Nejen že jsou vcelku dietní přílohou (100 g brambor obsahuje 320 kJ), ale oproti jiným přílohám jich lze sníst i více. Ve srovnání například s rýží si jich totiž můžete dát při zachování stejného množství přijaté energie skoro 5× víc.

Brambory obsahují také velký podíl vlákniny, díky čemuž vám zajistí dlouhodobější pocit sytosti.

Recept na lehký bramborový salát

  • 500 g salátových brambor
  • 1 citron
  • 1 červená cibule
  • 2 ks jarní cibulky
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce řeckého jogurtu
  • sůl
  • pepř
  • koriandr

Postup:

Brambory oloupejte a nechte je vařit v osolené vodě přibližně 15 minut, dokud nezměknou. Následně je sceďte a odložte stranou, ať chvíli stydnou. Mezitím si připravte zálivku.

V misce smíchejte šťávu z citronu, hořčici, jogurt a olej. Přidejte sůl a pepř a důkladně promíchejte.

Nakrájejte červenou i jarní cibuli na menší kostičky a vložte do mísy. Vystydlé brambory nakrájejte na plátky nebo na kostičky a přidejte k cibuli. Na závěr přimíchejte připravenou zálivku a posypejte nasekaným koriandrem. Salát nechte alespoň 2 hodiny uležet.

Související články

Všechny články

Novoroční tradice? Nezapomeňte na čočku!

Co by to byl Nový rok bez porce poctivé domácí čočky? Vyzkoušejte jeden z našich lahodných receptů.

Coleslaw: Recept na nejslavnější zelný salát

Mohlo by se zdát, že coleslaw je docela obyčejný salát. Recept na něj je sice jednoduchý, ale i v tomto případě platí, že čím více péče pokrmu věnujete, tím větší pochvalu u stolu sklidíte. Jak si připravit dokonalý coleslaw v domácích podmínkách?

Domácí zlatavé bulky na burger

Domácí burgery nezklamou na žádné párty, jejich příprava se ale nesmí podcenit. Upečte si vlastní bulky a podávejte pokrm, na který budou vaši přátelé ještě dlouho vzpomínat.

Nejlepší domácí hranolky z trouby? Ty z mrkve, celeru nebo cukety

Ruku na srdce, kdo by nemiloval hranolky? Zvenku jsou křupavé a uvnitř měkoučké. Jejich smažení v litrech oleje ale není zrovna dvakrát zdravé. Zkuste je tentokrát připravit jinak. Bez tuny oleje a bez smažení.

Další článek