Brambory. Nestárnoucí a všestranná hvězda české kuchyně. Hodí se skvěle jako příloha v podobě kaše nebo hranolků, snadno a rychle z nich vykouzlíte lehký salát, a dokonce se dají zpracovat i na sladký způsob. Jejich využití zkrátka nezná mezí a záleží jen na vás, jak si je připravíte.
Nevíte, co s přebytkem brambor? Vyzkoušejte bramboračku, bramboráky nebo oblíbené francouzské brambory.
Skrytá síla brambor
Brambory patří v Česku k nejpoužívanějším plodinám. Poslední roky jim slušně konkurují často propagované batáty (sladké brambory), nicméně ty naše klasické rozhodně mají stále co nabídnout.
Obsahují téměř 80 % vody, skoro 20 % sacharidů (konkrétně škrobu), a dokonce i malé množství bílkovin. Skrývají v sobě také spoustu vitaminů a minerálních látek, jako provitamin A, vitamin B1, B2 nebo třeba draslík, vápník a železo.
Recept na bramboračku
- 3 brambory
- 1/2 celeru
- 1/2 petržele
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- 1 1/2 litru vody nebo zeleninového vývaru
- 2-3 lžíce hrubé mouky
- 1 silnější plátek másla
- hrst sušených hub
- sůl
- pepř
- majoránka
Postup:
Nejprve ponořte houby do misky s vodou, aby změkly. Oloupejte si brambory, mrkev a celer a vše pokrájejte na kostičky. Na plotně si rozehřejte kastrůlek, do kterého přidejte máslo a mouku, a postupně usmažte jíšku. Tu následně zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem a přisypte houby. Základ polévky přiveďte k varu a vařte přibližně 10 minut. Do vroucí vody vložte nakrájené brambory, mrkev, celer a také prolisovaný česnek. Polévku osolte a okořeňte majoránkou a pepřem a nechte vařit přibližně 15 minut.
Recept na bramboráky
- 8 velkých brambor
- 7 větších stroužků česneku
- mléko
- polohrubá mouka
- olej
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- majoránka
- olej na smažení
Postup:
Oloupejte brambory a česnek a oboje nastrouhejte velmi najemno do mísy. Přidejte vejce, trochu mléka, sůl, pepř a majoránku. Pokud se vám bude zdát směs řídká, přidejte ještě trochu polohrubé mouky. Těsto na bramboráky nechte chvíli odstát a následně z něj na roztopené pánvičce vylité olejem tvořte bramboráky.
Brambory jako dokonalá příloha ke každému jídlu
Brambory jsou velmi populární přílohou k nejednomu pokrmu. Pečené brambory se skvěle hodí ke steakům, bramborová kaše k řízkům a nezapomeňme ani na bramborové knedlíky k tradiční české kachně. Zkrátka a dobře – česká kuchyně by byla bez brambor o dost chudší.
Brambory však zdaleka nemusíte připravovat jen na „český“ způsob. Ze všech koutů světa se sbíhají různé recepty na zpracování brambor, které můžete vyzkoušet i vy. A proč nezačít třeba populárním americkým receptem na hranolky?
Recept na domácí hranolky do trouby
- 1 kg brambor
- řepkový olej
- sůl
- mletá sladká paprika
- sůl
- sušený česnek
- rozmarýn
Postup:
Nejprve si předehřejte troubu na 200 stupňů. Brambory oloupejte a nakrájejte do tvaru hranolků. Propláchněte je studenou vodou, pořádně vysušte a přendejte je do mísy.
Hranolky osolte a okořeňte sladkou paprikou, sušeným česnekem a rozmarýnem. Na závěr je polijte pár kapkami řepkového oleje a pořádně promněte prsty tak, aby se olej i koření dostaly opravdu na každý hranolek. Hranolky vysypte na plech pokrytý pečicím papírem a pečte je přibližně 20–30 minut.
Recept na francouzské brambory
- 7 větších brambor
- 150 g šunkového salámu
- 3 cibule
- 120 g strouhaného eidamu
- 3 vejce (z toho 2 uvařená natvrdo)
- 300 ml smetany na vaření
- sůl
- pepř
- tuk na vymazání zapékací misky
Postup:
Oloupejte brambory a pečlivě je omyjte. Následně je nakrájejte na tenká kolečka. Poté si nakrájejte cibuli, šunkový salám a natvrdo uvařená vejce. Zapékací misku vymažte tukem a vrstvěte do ní kolečka brambor, šunkový salám a cibuli.
V misce smíchejte syrové vejce se smetanou a strouhaným sýrem. Tuto směs osolte, opepřete a následně jí zalijte připravenou zapékací misku s bramborami. Francouzské brambory pečte při teplotě 200 stupňů přibližně 40 minut.
Řešíte hubnutí? Brambory vám pomohou
Brambory jsou skvělým pomocníkem také při snaze o redukci hmotnosti a rozhodně by neměly chybět ve zdravém a vyváženém jídelníčku. Nejen že jsou vcelku dietní přílohou (100 g brambor obsahuje 320 kJ), ale oproti jiným přílohám jich lze sníst i více. Ve srovnání například s rýží si jich totiž můžete dát při zachování stejného množství přijaté energie skoro 5× víc.
Brambory obsahují také velký podíl vlákniny, díky čemuž vám zajistí dlouhodobější pocit sytosti.
Recept na lehký bramborový salát
- 500 g salátových brambor
- 1 citron
- 1 červená cibule
- 2 ks jarní cibulky
- 50 ml olivového oleje
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce řeckého jogurtu
- sůl
- pepř
- koriandr
Postup:
Brambory oloupejte a nechte je vařit v osolené vodě přibližně 15 minut, dokud nezměknou. Následně je sceďte a odložte stranou, ať chvíli stydnou. Mezitím si připravte zálivku.
V misce smíchejte šťávu z citronu, hořčici, jogurt a olej. Přidejte sůl a pepř a důkladně promíchejte.
Nakrájejte červenou i jarní cibuli na menší kostičky a vložte do mísy. Vystydlé brambory nakrájejte na plátky nebo na kostičky a přidejte k cibuli. Na závěr přimíchejte připravenou zálivku a posypejte nasekaným koriandrem. Salát nechte alespoň 2 hodiny uležet.