Potraviny, které podporují činnost mozku i soustředění

Při studiu na zkoušky i v práci je potřeba se dlouho soustředit a vydat ze svého mozku maximum. Jeho výkonnost jde ale ruku v ruce s tím, co jíte, proto byste v období, kdy se potřebujete obzvlášť soustředit, měli hledět nejen na zdravou a vyváženou stravu a pohyb, ale také zvýšit příjem některých specifických potravin. Přečtěte si, které potraviny podporují činnost mozku a jaké svačiny si z nich můžete připravit. 

05. 04. 2020

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Okamžitou energii mozku dodají sacharidy, zatímco pozvolnější a dlouhodobější palivo zase zdravé tuky. Těmi se míní takové, které obsahují nenasycené mastné kyseliny – ty jsou pro činnost mozku, ale i mnoha dalších funkcí, zásadní. Důležité jsou pak také potraviny, které mozkové buňky nejen posilují, ale také chrání, což zlepšuje paměť a předchází nemocem, jako je Alzheimerova choroba. Na které potraviny byste proto určitě neměli zapomínat a jak z nich vytvořit zdravou svačinu?

ořechy, zdravá svačina

Ořechy

Ořechy, především ty vlašské, jsou známým zdrojem nenasycených mastných kyselin. Nejen proto by měly být pravidelnou součástí vašeho každodenního jídelníčku.  Nemusíte je přitom jíst jen tak samotné. Kešu, mandle anebo para ořechy skvěle doplní saláty, snídaňové kaše i musli s jogurtem, výborné jsou zapečené v nejrůznějších bábovkách či muffinech. A naprosto nezbytnou surovinou jsou pak v korpusech raw dezertů.

Zdravá svačina s ořechy: Fermentovaná kaše

Nejprve si připravte ořechy v medu. Jednoduše zalijte vybrané ořechy medem tak, aby byly všechny potopené a nechte alespoň 24 hodin marinovat.

Večer si připravte fermentovanou kaši tak, že do misky nasypete ovesné či pohankové vločky, zalijete zhruba dvojnásobným množstvím mléka, přidáte semínka podle chuti (lněná, chia, konopná, …), zamícháte a necháte stát na lince či v lednici přes noc. Druhý den přidejte lžíci ořechů v medu, případně pár kousků ovoce.

zdravá svačina z borůvek

Lesní ovoce

Nejen, že skvěle chutná, ale obsahuje ve velké míře antioxidanty, které jsou skvělým pomocníkem právě při ochraně mozkových buněk. Je ale důležité zmínit, že průmyslově pěstované borůvky a další lesní ovoce může mít značně nižší obsah těchto látek na úkor estetického vzhledu a velikosti. Proto, pokud máte tu možnost, si v létě udělejte dostatečné zásoby do mrazáku. V zimě oživí každou snídani i svačinu a dodají energii do šedivých a krátkých dnů.

chia pudink

Zdravá svačina s chia semínky: Puding s lesním ovocem

V misce nebo zavařovací sklenici smíchejte 200 ml klasického nebo rostlinného mléka s jedním rozmačkaným zralým banánem, přisypte zhruba 3 lžíce chia semínek, důkladně promíchejte a nechte v lednici ztuhnout. Občas promíchejte. Před konzumací navrch nasypte lesní ovoce a v případě potřeby ještě pokapejte medem nebo javorovým sirupem.

čokoláda, zdravá svačina

Čokoláda

Kvalitní čokoláda pomáhá nejen správnému fungování neutrotransmiterů, ale také podporuje tvorbu endorfinů, díky kterým se budete cítit víc v klidu a v dobré náladě. Pokud ale hovoříme o čokoládě a kakau, nemáme na mysli záplavu mléčných čokolád a nejrůznějších čokoládových pochutin, které obsahují velmi málo kvalitního kakaa. Zaměřit se musíte na vysokoprocentní tabulky z kvalitní čokolády, na svačinu a povzbuzení vám pak bude stačit jeden až dva čtverečky.

Svačina: Banán s čokoládovým přelivem

Jednoduchá svačina, která potěší každého. Důležité je mít opravdu zralý banán, který svou sladkou chutí vyváží hořkost čokolády. Tři větší čtverečky čokolády nechte rozpustit ve vodní lázni, přidejte lžíci mléka, promíchejte a čokoládovou omáčkou přelijte banán.

avokádo, zdravá svačina

Avokádo

Avokádo je dalším výhodným zdrojem prospěšných tuků a navíc skvělým základem pro vynikající slané svačiny. Tuky a vitamíny, které obsahuje, se zásadně podílejí na vnímání a soustředěnosti.

Svačina: Celozrnný sendvič s avokádem a opraženými slunečnicovými semínky

Jednoduchá svačina, kterou můžete nejrůznějšími způsoby obměňovat. Základem je zralé avokádo s tmavou slupkou, které v misce rozmačkejte se lžičkou citronové šťávy a chilli vločkami podle chuti. Namažte na plátek chleba, posypte nasucho opraženými semínky a doplňte o listy salátu – například polníčku.

Tip: Pokud jste ve spěchu a svačinu si nestíháte připravit, podívejte se na Dáme jídlo, kde najdete svačiny, které vás během dne podrží.

Související články

Všechny články

Trendy v jídle, které musíte vyzkoušet

Příprava, ale také způsob konzumace a nakupování jídla se neustále mění a s ním i naše chutě. Co by nás dřív ani nenapadlo kombinovat či nakoupit, jíme teď mnohdy úplně běžně. Jaké jsou aktuální trendy, které by vám neměly uniknout?

Co všechno potřebujete k uzení ryb?

Vedle grilování je uzení nejstarším způsobem tepelné přípravy jídla. Kouř dodá rybám lahodnou pikantní chuť a promění je ve sváteční delikatesu, za kterou u stolu sklidíte nejednu pochvalu. Jak na to, abyste z udírny vytáhli jemně vyuzené a dokonale ochucené ryby? 

Otužování jako trend? Chtěla jsem být taky trendy?

Je začátek roku 2021 a s holkami z marketingu Dáme jídlo plánujeme nová témata na podcast. “Týnko, co otužování?”, padl hned první návrh. “A co kdybychom o tom jen nemluvily, ale i si to rovnou…

Jak naporcovat kuře? Naučte se servírovat maso jako profesionálové

Většina z nás kupuje kuře už rozporcované, protože je to jednodušší a zdánlivě rychlejší. Naporcovat kuře vám však s trochou cviku zabere sotva pár minut. A výhody? Získáte maso na více jídel, nákup vás vyjde o polovinu levněji a kuře můžete využít do posledního kousku. 

Další článek