1. Nevynechávejte oběd
Může se to zdát jako zbytečný bod, je dobré si ale připomenout jeho důležitost. Mnoho lidí totiž kvůli své vytíženosti oběd vynechává. Místo toho se odbývá sendvičem a neustálým ukusováním něčeho malého. Tím se připravují nejen o energii, kterou by mohli z dobrého oběda čerpat, ale i o mentální pauzu, kterou čas oběda poskytuje. To, že tímto způsobem nelze dosáhnout případných cílů v úpravě hmotnosti, snad ani nemusíme zmiňovat.
2. Vyvážené složení
U všech denních jídel je důležité, aby byly lehké a vyvážené. U oběda to ale platí dvojnásob. Následky nesprávně zvoleného pokrmu totiž pocítíte záhy po dojedení. Volte tedy takové jídlo, které obsahuje jak bílkoviny, tak sacharidy a zdravé tuky. Vše pochopitelně v přiměřeném množství. Ideální obědový talíř by tak měl sestávat z masa nebo jeho vegetariánské obdoby, menší přílohy a zeleniny. Díky vyváženému poměru všech živin budete zasycení, nebude vás okamžitě honit mlsná a energii z jídla budete čerpat postupně.
3. Nespěchejte
Nenechte si pauzu na jídlo vzít a nenoste si krabičku s jídlem před monitor k práci. Složení jídla je jedna část, tu druhou tvoří klid, který si na jeho konzumaci uděláte a vnímání toho, co jíte. U každého jídla byste měli vědět, jestli vám chutná, jestli už jste zasycení nebo máte ještě hlad. Díky tomu, že se na jídlo soustředíte, nebudete automaticky hledat, “čím se dojíst”. Jídlo si vychutnáte a z obědové pauzy budete čerpat i odpoledne.
4. Čemu se naopak vyvarovat?
Složení jídla by mělo odpovídat významu lehkého oběda. Neměli byste proto po jeho konzumaci zkrátka mít pocit, že jediné, co zvládnete, je odvalit se na gauč. Vyvarujte se smažených a příliš tučných jídel, například smetanových omáček, pokrmů, které obsahují mnoho majonézy a podobně. Pokud k obědu dostanete ošatku s pečivem, zvažte, jestli je opravdu nutné jej k jídlu přikusovat, a rozhodně mějte na paměti, že není potřeba ho sníst všechno. Pečivo, které v podnicích dostanete, je z velké části bílé, neobsahuje tak žádné minerály ani živiny, které by jídlo vhodně doplnily. Opravdu celozrnné pečivo naopak může být dobrým doplňkem například zeleninového salátu.
Tip: Nechcete se spoléhat na denní menu nejbližší restaurace? Objednejte si vyvážený lehký oběd na Dáme jídlo.