Recepty na 4 lehká jídla aneb V hlavní roli: špenát, lilek a rajčata

Chcete vařit zdravě, ale často vám dochází inspirace? V létě saháte hlavně po svěžích jídlech, co si ale připravit v zimě? Ochutnejte tyto čtyři recepty, které vás nezatíží.

02. 01. 2024

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Nejdříve 5 tipů, jak připravit lehkou večeři či oběd, který vás zasytí:

  • Vycházejte ze sezónních surovin, na které je tělo zvyklé.
  • Vařte vyvážená jídla, ve kterých nechybějí bílkoviny, zdravé tuky ani komplexní sacharidy.
  • Pozorujte, co vašemu tělu prospívá, a svůj jídelníček tomu uzpůsobte.
  • Před průmyslově zpracovanými polotovary upřednostněte čerstvé suroviny, které nejsou zatížené konzervanty a obsahují více vitamínů a minerálů.
  • K zahuštění omáček a polévek používejte místo mouky škrob nebo vhodnou zeleninu.
  • Mléčné výrobky občas nahraďte lehčími rostlinnými alternativami.

1.    Špenátový salát s pomerančem a sýrem

Dokonalé spojení šťavnatého pomeranče, zkaramelizované cibulky a slaného sýru.

Suroviny na špenátový salát:

  • 3 velké hrsti špenátových listů
  • 1 balení sýru feta
  • ½ malé červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 pomeranč
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • ½ lžíce medu nebo javorového sirupu
  • hrst dýňových semínek
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup:

  • Cibuli nakrájejte na silné plátky a smíchejte s trochou oleje, solí a pepřem. Vložte ji do trouby na 5 minut na gril, dokud není měkká s křupavými okraji.
  • Mezitím nahrubo nakrájejte česnek, nasypte do mísy, přidejte olej, špetku soli a pepře, ocet a javorový sirup. Důkladně smíchejte a přihoďte špenát.
  • Pomeranč zbavte slupky i obalu jednotlivých měsíčků a smíchejte se salátem.
  • Nakonec vmíchejte zkaramelizovanou cibuli, rozdrobte fetu, přidejte semínka a případně ještě dochuťte solí.

2.    Letní lilkové pizzy se zeleninou

Kdo by nemiloval pizzu? Není to ovšem zrovna dietní jídlo. Dejte pro jednou šanci lilku místo těžkého pizzového těsta. Nepotřebujete plech na pizzu ani čas na kynutí nebo hnětení, pizzu budete mít na stole během chvíle.

Lilkové pizzy

Suroviny na lilkovou pizzu:

  • 1 větší pěkný lilek
  • chutná rajčatová omáčka
  • zelenina na oblohu (malá rajčata, papriky, cuketa, brokolice, kapary, olivy, špenát, kadeřavá kapusta) čerstvé a sušené italské bylinky
  • sýr na posypání (rozdrobené tofu pro veganskou verzi)
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Nemám ingredience

Nakoupím si je

Postup:

  • Lilek nakrájejte na přibližně 1 cm silné plátky – může to být buď podélně, nebo na kolečka pro menší kulaté pizzy.
  • Každý plátek z obou stran lehce nasolte a nechte asi 20 minut až půl hodiny vypotit.
  • Zvolenou zeleninu a houby nakrájejte na menší kousky, vložte do mísy, zalijte olivovým olejem, posypte sušenými a najemno nasekanými čerstvými bylinkami, osolte a opepřete, lehce promíchejte a nechte marinovat.
  • Lilek osušte papírovou nebo plátěnou utěrkou a lehce z něj vymačkejte přebytečnou vodu.
  • Troubu předehřejte na 180 stupňů a plech vyložte pečicím papírem.
  • Přendejte na něj lilky, potřete olivovým olejem (nebo pro jednodušší nanášení v rovnoměrné vrstvě použijte olivový olej ve spreji) a vložte do trouby. Pečte 20 minut.
  • Poté plech vyndejte, lilky potřete rajčatovou omáčkou, bohatě poklaďte zeleninovou směsí (a sýrem či tofu) a vraťte zpět do trouby, pečte dalších 10 minut. Podávejte s čerstvými bylinkami.

3.    Panzanella

V jednoduchosti je krása a tento tradiční recept na jednoduchý italský salát je toho důkazem.

Suroviny na panzanellu:

  • 400 g opravdu zralých cherry rajčat nebo klasických velkých rajčat
  • 2 červené nebo žluté papriky (případně jejich kombinace)
  • 1 jarní cibulka
  • 1 velký stroužek česneku
  • ½ sklenice kvalitních řeckých černých oliv
  • 2 až 3 lžíce červeného nebo bílého vinného octa
  • hrst nasekané čerstvé bazalky
  • 350 g staršího chleba (nejlépe italského typu)
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup:

  • Rajčata pokrájejte na menší kousky (cherry rajčata stačí přepůlit), vložte do mísy a promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem, nasekanou jarní cibulkou, nadrobno nakrájeným česnekem a olivami. Nechte stranou uležet.
  • Mezitím si připravte papriky: Vložte je do předehřáté trouby pod gril a nechte péct, dokud se na nich nezačnou objevovat černé skvrny a nezměknou.
  • Poté je vyndejte, přemístěte do mísy a přikryjte víkem či utěrkou na zhruba 10 minut, aby se zapařily, půjdou pak snáz oloupat.
  • Jakmile je budete mít oloupané, nakrájejte je na proužky a přidejte k marinovaným rajčatům.
  • Zalijte octem a přidejte chleba nakrájený na menší kousky. Promíchejte a nechte zhruba 30 minut odstát, aby nasákl šťávu ze salátu. Před podáváním posypejte čerstvou bazalkou.

TIP: Pokud máte jen čerstvé pečivo, ale chcete panzanellu udělat, není nic jednoduššího než chleba krátce nasucho opéct na pánvi nebo v troubě.

Objednám si něco na zub

4.    Zapečená rajčata s mozzarellou a červenou čočkou

Oblíbená kombinace rajčat, mozzarelly a bazalky doplněná o červenou čočku je ideálním jídlem na zahradní oběd, ale i dobrý způsob, jak v zimě přivolat kousek léta.

Suroviny na zapečená rajčata s mozzarellou a červenou čočkou:

  • 1 balení uvařené a scezené červené čočky
  • 120 g rajčatového protlaku
  • 1 trs cherry rajčat
  • 190 g červeného pesta
  • 80 ml smetany ke šlehání
  • 40 g parmazánu
  • 2 balíčky mozzarelly
  • bazalka
  • sůl a pepř

Postup:

  • V hlubší pánvi vhodné do trouby ohřejte protlak a pesto. Přilijte smetanu, vmíchejte parmazán, osolte a opepřete.
  • Sundejte z plotny, smíchejte s vařenou čočkou, pokrájenou mozzarellou a půlkou rajčat s bazalkou, navrch rozprostřete druhou mozzarellu a zbytek rajčat, vložte do trouby a pečte 15 minut na 180 stupňů.
  • Poté zapněte program gril a dopékejte ještě 5 minut. Před podáváním ozdobte lístky bazalky.

TIP: Pokud se vyhýbáte mléčným výrobkům nebo chcete jídlo ještě víc odlehčit, nahraďte klasickou smetanu tou rostlinnou a místo mozzarelly využijte bílé tofu. Recepty s ním jsou netradiční a ideální, když chcete změnu.

Uvařit sofistikované a lehké jídlo v jakémkoliv ročním období nemusí být nic složitého. Držte se toho, co máte rádi, používejte lokální a čerstvé suroviny a nebojte se jednou za čas inspirovat dovozem jídla ze své oblíbené restaurace.

Související články

Všechny články

Lívance: Snídaně pro bohy

Kdo by nemiloval lehké a nadýchané lívance? Ať už vsadíte na tradiční české kynuté lívanečky nebo vyzkoušíte americkou klasiku, rozhodně s nimi nešlápnete vedle. A pozor, dokonce je můžete odít i do zdravějšího kabátku.

Recept na perníčky, které jsou hned měkké

Hledáte recept, se kterým letos zvládnete vánoční pečení? Vyzkoušejte naše perníčky, které jsou hned měkké!

Coleslaw: Recept na nejslavnější zelný salát

Mohlo by se zdát, že coleslaw je docela obyčejný salát. Recept na něj je sice jednoduchý, ale i v tomto případě platí, že čím více péče pokrmu věnujete, tím větší pochvalu u stolu sklidíte. Jak si připravit dokonalý coleslaw v domácích podmínkách?

Nejlepší velikonoční beránek a další sváteční recepty

Říká se, že komu se nelení, tomu se zelení. A v kuchyni to o Velikonocích platí dvojnásob. Užijte si svátky jara se vším všudy a připravte nezapomenutelnou hostinu plnou tradic, chutí a společně strávených chvil s rodinou nebo přáteli. Oslavte svátky jara dobrý jídlem a inspirujte se naším velikonočním menu, které zvládnete levou zadní.

Další článek