3 tipy na oběd, po kterém vás nebude honit mlsná

Sotva dojídáte oběd, už myslíte na to, co si dáte jako “sladkou tečku” na závěr? Honí vás po večeři ještě mlsná a chodíte od lednice ke “špajzu”? Naučte se jíst tak, abyste se vyvarovali zbytečnému přejídáním sladkým. Vyzkoušejte naše tipy na oběd a zjistíte, že skvělé hlavní jídlo může být i bez dortu. 

20. 01. 2020

Kam
v
Praze

Kačka a Terka - nejlepší kamarádky, které v září roku 2017 založily projekt @kamvpraze, sloužící jako kapesní průvodce pražskými kavárnami, bistry a restauracemi.

O autorovi

Jak vypadá vyvážené jídlo?

Takzvaná mlsná honí především ty, kdo ve svém jídelníčku nemají vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a tuků. Základem zdravé stravy je jídlo složené z těchto tří základních živin: 25-30 % tuků, 55-60 % sacharidů a 10-15 % bílkovin. Zároveň je třeba se vyvarovat potravin s vysokým glykemickým indexem jako jsou sladkosti, bílé pečivo či slazené musli, po nichž se rapidně zvýší hladina cukru v krvi, která opět spadne a vy tak máte v důsledku opět chuť na něco sladkého.

Jakmile dosáhnete vyváženého jídelníčku a zároveň se vyvarujete průmyslově zpracovávaným sladkostem, uvidíte, že vaše chuť na sladké se sníží. Pokud jste ale zvyklí přijímat hodně cukrů, jen tato opatření nestačí. Chce to začít postupně ubírat cukr tam, kde není třeba – například přestat sladit čaj, kávu, snížit obsah cukru při pečení. Nutné je také zapojit vůli, protože mozek je na příjem pravidelného dezertu po obědě “závislý”. Doporučuje se proto vydržet alespoň půl hodiny po hlavním jídle a pokud se v této době chuť objeví, po půl hodině zase odezní a nebude vám nic chybět. 

Nejen při tomto “cvičení” vám pomůže se vědomě zaměřit na svůj stav – zastavte se na chvíli a soustřeďte se: máte opravdu hlad? Cítíte se plní? Pravděpodobně budete a i to vás může přesvědčit, abyste počkali, než chutě odezní. Napijte se a pokračujte v tom, co děláte. Uvidíte, že chutě brzy přejdou.

vyvážený oběd

Celozrnné vegetariánské burrito

Suroviny:

  • Balení celozrnných tortil
  • ½ balení sojových nudliček
  • 1 plechovka červených fazolí
  • Hrst salátových listů
  • ¼ salátové okurky
  • ½ lžičky kurkumy
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 1 lžička sojové omáčky
  • ½ lžičky uzené papriky
  • sůl, pepř
  • Lehká zakysaná smetana

Postup:

Sojové nudličky krátce povařte podle návodu na obalu, místo vody ale použijte zeleninový vývar, budou mít výraznější chuť. Poté je slijte, důkladně vyždímejte a naložte do směsi z protlaku, sojové omáčky, uzené papriky, kurkumy a soli a pepře. Promíchejte a nechte odstát.

Mezitím si nakrájejte okurku na plátky či na tenké nudličky a fazole propláchněte. Na pánvi rozehřejte lžíci rostlinného oleje a osmažte na ní sojové nudličky. Jakmile jsou hotové, můžete začít plnit. Spodní polovinu tortily pomažte zakysanou smetanou se solí a pepřem a postupně vrstvěte: salátové listy, okurka, paprika, fazole a sojové nudličky. Ohněte strany dovnitř a odspodu zarolujte. Můžete opéct na pánvi, aby se tortilla nerozpojovala, a zabalit do alobalu či ubrousku.

Pohanka s řepovým “carpacciem”

Suroviny:

  • Hrnek propláchnuté pohanky
  • 1 uvařená a oloupaná řepa
  • 1 menší balení měkkého kozího sýra
  • Hrst nasekaných vlašských ořechů
  • Hrst dýňových semínek
  • ⅓ balení čerstvého špenátu
  • 1 lžička řepkového oleje
  • 1 lžička balsamikového octa

Postup:

Pohanku vsypte do hrnce a uvařte v zeleninovém vývaru. Jakmile bude pohanka hotová, slijte ji a na pánvi na sucho opražte ořechy se semínky. Přidejte pohanku, promíchejte a osolte a opepřete. Vmíchejte špenát a nechte krátce podusit, dokud nezavadne. Nakonec opatrně vmíchejte plátky řepy a kousky kozícho sýra tak, aby se vše neobarvilo a nakonec zakápněte balsamikovým octem.

Sendvič s trhaným masem a cizrnovým dipem

Suroviny

  • 400 g hovězího masa
  • 4 krajíce celozrnného chleba
  • Hrst salátu polníčku
  • 3 červené ředkvičky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • sůl a pepř

Na zálivku

  • 100 g uvařené cizrny
  • ½ lžičky lahůdkového droždí
  • 2 malé stroužky česneku
  • 1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
  • 1 lžíce tahini nebo kešu másla
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mleté kurkumy
  • 1/4 lžičky kari
  • 1/8 lžičky mletého kmínu
  • špetka pepře
  • 2 lžičky javorového sirupu
  • Voda podle potřeby

Postup:

Maso dáme den předem marinovat do směsi oleje, soli, pepře, uzené papriky a hořčice. Druhý den jej vytáhneme, vložíme do uzavřeného pekáčku, podlijeme trochou vody a pečeme pomalu na 110 zhruba 3 a půl hodiny. Mezitím si smícháme dip do sendviče: Všechny suroviny rozmixujeme v mixéru a podle požadované konzistence přidáváme vodu.

Jakmile je maso hotové, ještě teplé jej “natrháme”. Chleba potřeme dipem, naskládáme na něj polníček, plátky ředkviček, trhané maso, list salátu a dokončíme trochou dresinku a druhým plátkem chleba.

Je čas oběda a vy si nestíháte připravit plnohodnotné jídlo? Objednejte si vyvážený a chutný oběd z Dámejídlo. Zajistíte si tak kvalitní a čerstvý oběd, ale i svačinu nebo večeři, místo toho, abyste zaháněli hlad trojhránkem pizzy ze stánku a jedli ho za běhu.

Související články

Všechny články

Piknik v rytmu Manifesta

Jedna z věcí, kterou mám na létě nejvíc ráda, jsou pikniky. Vnímám je jako dokonalé spojení pohody, dobrého jídla a přátel. A přesně takový piknik jsme podnikli s manželem a přáteli jednu srpnovou sobotu. Tentokrát…

Americká snídaně: Dokonalý začátek víkendu

Ráno v Americe začíná horkou překapávanou kávu a pořádnou snídani. Ať už dáváte přednost sladkému začátku dne, nebo máte raději sytý brunch, repertoár amerických snídaní vás bude bavit. Zdejší kuchyně je rozmanitá a pestrobarevná díky vlivům národností, které si v Novém světě splnili svůj americký sen.

Pořádný relax v novém roce

Je to tu, začátek roku a s ním dny strávené ve fitku, pojídání salátů, nízkotučných jídel a proteinových tyčinek. Jedu v tom také, ale rovnováha je důležitá, proto jsme si s manželem první lednovou neděli…

Výborné brunche nejsou jen v Praze

Kavárenským povalečům jednoznačně vládne Praha. V ulicích neustále vyrůstají nové kavárny a bistra nejrůznějších zaměření, a kromě popularizace kvalitní kávy a její správné přípravy se zasloužily ještě o jedno: oblíbenost pozdní snídaně, takzvaného brunche.

Další článek