Co s velikonočními vajíčky? Vyzkoušejte 3 recepty z vajec

Zbyla vám letos po velikonočních svátcích spousta vařených vajíček? Poradíme vám, jak z nich snadno a rychle vykouzlit chutné a atraktivní pokrmy.

18. 02. 2023

Jana
Brücknerová

Pro Janu je jídlo nekonečnou studnicí inspirace. Každodenní poznávání nových chutí, vůní a kombinací vnímá jako příjemné zpestření smyslů, ale i možnost, jak se dozvědět co nejvíce o kvalitě a původu surovin či kulturních zvyklostí…

O autorovi

Ačkoli jsou Velikonoce nejvýznamnějším křesťanským svátkem, postupem času u nás zdomácněly natolik, že je dnes s láskou slavíme bez ohledu na náboženské vyznání. Když ale tyto krásné dny volna končí, zbývá ještě zpracovat vajíčka, která si hodovníci neodnesli. Následující tři tipy na jednoduché recepty vám pomohou nerozebranou nadílku zlikvidovat a ještě potěšit celou rodinu.

velikonoční vajíčka

Recept na zdravou vajíčkovou pomazánku

Vajíčková pomazánka je zkrátka klasikou, která nikdy nezklame. Příprava vám nezabere více než deset minut a ze zbylých vajíček rázem vykouzlíte skvělou svačinu pro celou rodinu. Využijte síly jarních bylinek, natrhejte trochu medvědího česneku a povzneste tuto nesmrtelnou stálici na další úroveň.

vajíčková pomazánka recept

Tip: Chystáte se péct velikonočního beránka, ale chybí vám některé z ingrediencí? Nakupte vše potřebné na Dáme market.

Vajíčková pomazánka - recept

  • 4 vejce natvrdo
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 jarní cibulka
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • ½ lžíce majonézy
  • 4 listy medvědího česneku
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  • Vajíčka oloupejte, polovinu nastrouhejte a polovinu nakrájejte na menší kousky.
  • Jarní cibulku nasekejte najemno, přidejte hořčici, zakysanou smetanu a majonézu a vše lehce promíchejte.
  • Nakonec přimíchejte najemno nasekaný medvědí česnek a dochuťte solí a pepřem.

Recept na zapékané brambory s vejci a pórkem

Tento recept je skvělý k obědu i k večeři. Nepatří sice zrovna k nejdietnějším pokrmům, pokud k němu ale připravíte svěží čerstvý salát, dosáhnete výborné kombinace.

Zapékané brambory - recept

  • 5 vajec natvrdo
  • 300 g uvařených brambor
  • 50 g másla
  • 2 pórky
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • ½ lžíce hladké mouky
  • 80 g nastrouhaného čedaru
  • pár lístků čerstvé bazalky, petržele nebo medvědího česneku
  • sůl a pepř na dochucení

zapečené brambory recept

Postup

  • Uvařené brambory nakrájejte nadrobno, v misce je smíchejte s polovinou másla, osolte, opepřete a přidejte najemno nasekaný pórek.
  • Na pánvi si na mírném stupni rozehřejte zbytek másla, zaprašte ho moukou a zalijte mlékem.
  • Při mírné teplotě za stálého promíchávání připravte hustý bešamel, který dochuťte špetkou muškátového oříšku.
  • Do takto rozpracované omáčky přisypte polovinu nastrouhaného sýra a zvolna nechte rozpustit.
  • Připravte si menší keramickou formu na pečení. Do ní naskládejte brambory s pórkem, ty poklaďte na polovinu nakrájenými vejci, zalijte bešamelem a zasypte zbylým sýrem. Nakonec můžete dosolit a přihodit pár lístků nasekaných čerstvých bylinek.
  • Takto zapékejte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 25 minut.

Tip: Zajímají vás další velikonoční recepty? Přečtěte si náš článek o velikonočních tradicích a pokrmech.

Recept na plněná vejce

Tento recept dobře funguje v kombinaci s jednohubkami a dalšími tapas jako malé občerstvení pro rodinnou návštěvu či přátelské posezení. Obměnou základních ingrediencí v náplni vytvoříte bohatou škálu chutí i barev.

Plněná vejce - recept

  • 5 vajec natvrdo
  • 120 g krémového sýra (např. Lučina)
  • nastrouhaný čerstvý křen podle chuti
  • 1 najemno nasekaná jarní cibulka
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  • Uvařená vajíčka oloupejte a podélně rozkrojte na půl. Opatrně vyjměte žloutky, které v misce smíchejte se sýrem, nastrouhaným křenem a opravdu najemno nasekanou jarní cibulkou.
  • Suroviny spolu důkladně utřete, osolte, opepřete a dejte do sáčku se zdobicí špičkou.
  • Prázdné bílky vyskládejte na talířek a postupně do nich pomocí zdobičky vrstvěte křenovou směs.

Nyní už víte, co se zbylými velikonočními vajíčky a chutné pokrmy z nich si můžete užívat ještě několik dní po skončení svátků.

Související články

Všechny články

Recepty z avokáda? Oslňte své hosty nejen skvělým guacamole

Avokádo je plné vitaminů, minerálů a někteří dokonce tvrdí, že pomáhá s hubnutím. Jak to doopravdy je a co všechno můžete z avokáda vykouzlit?

Kefír: Jeho benefity pro tělo a recept na kefírovou buchtu

Kefír - blahodárný nápoj, který se řadí mezi kysané mléčné výrobky. Skrývá v sobě nejen mléčné bakterie, ale i kvasinky. Že vás takový obsah spíše děsí? To vůbec není třeba. Co je to kefír, jaký je rozdíl mezi kefírem a kefírovým mlékem a jak upéct dokonalou kefírovou buchtu?

Jak vypěstovat avokádo z pecky aneb Oslavte Mezinárodní den guacamole

Toužili jste si vždy vypěstovat avokádo v domácích podmínkách? Zdaleka to není taková fuška, jak by se mohlo na první pohled zdát. Máme pro vás přesný návod, jak vypěstovat avokádo z pecky krok za krokem.

Jak na domácí uzení masa?

Domácí udírna už zdaleka není nic výjimečného a vlastnímu uzenému masu se nic nevyrovná. Jak na to, abyste vytáhli chutné a voňavé maso, které přitom neztratilo na hmotnosti ani na šťavnatosti?

Další článek